Δημαράς: Θετικό παράδειγμα για μια βιώσιμη οικονομία το project TILOS

Στο πείραμα ενεργειακής αυτάρκειας με ανανεώσιμους πόρους στην Τήλο, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Τόνισε ακόμα, ότι η χώρα μας πρέπει να πάρει την υπόθεση της εξόδου από την κρίση στα χέρια της και να ξεπεράσει την κατάσταση απαισιοδοξίας μέσα από παρόμοιες θετικές πρωτοβουλίες.

Ο Γιώργος Δημαράς, με αφορμή το υπόδειγμα της Τήλου, τοποθετήθηκε συνολικά για το ζήτημα της βιώσιμης οικονομίας, τονίζοντας ότι για να μπορέσουμε να την οικοδομήσουμε, θα πρέπει να κατανοήσουμε και να επεξεργαστούμε τα ειδικά χαρακτηριστικά της, όπως τη μέγιστη δυνατή αυτάρκεια των τοπικών οικονομιών, σε τρόφιμα, σε νερό αλλά και σε ενέργεια. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό είναι η μη εξάρτηση από ένα μόνο παραγωγικό τομέα, όπως ο τουρισμός για τα νησιά τα τελευταία χρόνια.

Στο ερώτημά του προς τη Δήμαρχο Τήλου σχετικά με το μείγμα της οικονομίας του νησιού και εάν υπάρχει αγροτική παραγωγή, η Δήμαρχος απάντησε ότι όλο το εισόδημα του νησιού βασίζεται στον τουρισμό, ότι υπάρχει δηλαδή ένα είδος «τουριστικής μονοκαλλιέργειας». Ο Γ. Δημαράς διερωτήθηκε με ποιους πόρους θα ζήσει το νησί εάν κάποια στιγμή σταματήσει ο τουρισμός, επαναφέροντας το ζήτημα της βιωσιμότητας της τοπικής οικονομίας.

Ο βουλευτής επισήμανε τον κίνδυνο οι οικονομίες να καταρρεύσουν όσο δεν επιλέγουν να είναι βιώσιμες αλλά παραμένουν εξαρτημένες από πολυεθνικές εταιρείες και από ξένες χώρες που μας δανείζουν. Αναφέρθηκε επίσης στην επείγουσα πλέον ανάγκη να παρέμβουμε στο οικολογικό  αποτύπωμα της ανθρωπότητας, εξηγώντας ότι  αν διατηρήσουμε το βιοτικό επίπεδο που έχει τώρα η Ελλάδα και ο Δυτικός κόσμος γενικότερα, ο πλανήτης δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει πάνω από 3 δισεκατομμύρια κατοίκους, λιγότερο δηλαδή από το μισό του σημερινού παγκόσμιου πληθυσμού. Επομένως ή θα πρέπει να μειώσουμε τον πληθυσμό της ή να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής. Η στροφή σε άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής είναι πλέον όρος επιβίωσης.

Ο κ. Δημαράς ζήτησε από την Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των φορέων της Τήλου να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους βουλευτές, που έχουν υποχρέωση να παρεμβαίνουν, ώστε να ξεπεραστούν ενδεχόμενα προβλήματα γραφειοκρατίας που μπορεί να δυσχεράνουν την πρόοδο του έργου και να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Όλοι πρέπει να χτυπάμε το καμπανάκι γιατί διαφορετικά δεν θα πάμε μπροστά. Για να κάνουμε ένα σωστό σχεδιασμό επιβίωσης για τη χώρα μας, πρέπει να πάρουμε αυτά τα θετικά υποδείγματα και να δούμε τις ειδικές συνθήκες σε κάθε τόπο, όπως είναι τα νησιά και οι ορεινές περιοχές.  Χρειάζεται γενικός σχεδιασμός και βεβαίως ένας στρατηγικός ενεργειακός σχεδιασμός».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.