Διανύουμε την έκτη περίοδο μαζικής εξαφάνισης ειδών ζώων στην ιστορία

της Αλεξίας Καλαϊτζή

Ανεβαίνοντας στο βήμα του Tedx Thessaloniki, ο γνωστός παλαιοντολόγος Michael Benton δεν είχε και πολύ ευχάριστα νέα να μοιραστεί με το κοινό που τον άκουγε προσηλωμένο στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 22 Απριλίου.

Ο ίδιος ήξερε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την παλαιοντολογία ήδη από τα επτά του χρόνια όταν σε αντίθεση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του τον βασάνιζαν ερωτήματα όπως το κατά πόσο ένα δεινόσαυρος Tyrannosaurus rex μπορεί να κόψει στα δύο με τα δόντια του ένα αυτοκίνητο.

Κατά την ενασχόλησή του με την επιστήμη της παλαιοντολογίας, ο κ. Benton δεν αποκάλυψε μόνο νέα στοιχεία για τους δεινόσαυρους αλλά μελέτησε τα στοιχεία του παρελθόντος για να ερμηνεύσει το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη Γη.

Και αυτό που συμβαίνει πλέον στη Γη, δεν ακούγεται πολύ ελπιδοφόρο.

Σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση, στη Γη εξαφανίζονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 500 είδη ζώων, δηλαδή πάνω από ένα είδος κάθε ημέρα. Κατά την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, ο αριθμός των ειδών που χάνονται για πάντα από τη Γη κάθε χρόνο φτάνει τα 40.000.

ted2 (600 x 450)

«Άνθρωποι όπως ο Τραμπ υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό καθώς πάντα συνέβαινε κάποια είδη ζώων να μην αντέχουν στον χρόνο και να εξαφανίζονται» είπε ο Benton.

Για να αντικρούσει λοιπόν ο ίδιος το παραπάνω, μελέτησε τον ρυθμό εξαφάνισης ειδών τους προηγούμενους αιώνες.

Αυτό που προκύπτει από τη μελέτη των απολιθωμάτων, είναι ότι ο μέσος όρος εξαφάνισης των ειδών ήταν πέντε είδη ανά χρόνο.

«Ο ρυθμός εξαφάνισης είναι πλέον από 100 έως 10.000 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ήταν παλαιότερα» τόνισε ο ίδιος.

Κατά τον Benton, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή που αυτή προκαλεί ευθύνονται για τον υπερβολικό ρυθμό εξαφάνισης ειδών, ο οποίος αν συνεχίσει έτσι θα αποβεί μοιραίος για τη ζωή στον πλανήτη.

«Αν μια περίοδος μαζικής εξαφάνισης διαρκεί περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανόν να διανύουμε την έκτη περίοδο εξαφάνισης στην ιστορία του πλανήτη» σημείωσε.

Στα καλά νέα της ημέρας είναι το ότι αφού ο άνθρωπος ευθύνεται για τη μαζική καταστροφή της Γης, τότε στο χέρι του είναι να την αντιστρέψει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση