Διαχείριση αποβλήτων: Οι δήμοι ψάχνουν στην Ευρώπη για λύσεις που βρίσκονται δίπλα τους

του Νίκου Αβουκάτου

Μπορεί τα επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης αποβλήτων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να αποτελούν πρότυπα, όμως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και τι γίνεται σωστά, στον συγκεκριμένο, νευραλγικό τομέα, δίπλα μας. Μέσα στην Ελλάδα. Μόλις μία ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

Πριν λίγες ημέρες, αρκετοί δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), μετέβησαν στην Αυστρία με στόχο την ενημέρωσή τους για τον ορθολογικό τρόπο διαχείρισης αποβλήτων. Ανάμεσα σε όλες τις εγκαταστάσεις, οι δήμαρχοι επισκέφθηκαν μια μονάδα αερόβιας κομποστοποίησης της Άνω Αυστρίας, στο Wielseburg.

Ασφαλώς πρόκειται για θετική εμπειρία, αφού οι τοπικοί άρχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τις καλές πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων. Πόσοι όμως από αυτούς τους δημάρχους της περιοχής γνωρίζουν ότι μία παρόμοια καινοτόμα μονάδα κομποστοποίησης αποβλήτων λειτουργεί από το 2011 σε απόσταση μόλις μιας ώρας από τη Θεσσαλονίκη;

Πρόκειται για την BIOSOLIDS S.A., που βρίσκεται στην περιοχή της Σκύδρας του νομού Πέλλας και πρόσφατα τιμήθηκε κατά τη διάρκεια των Energy Mastering Awards 2017 λαμβάνοντας BRONZE βραβείο στην κατηγορία Εnergy Efficiency. Αντικείμενό της εταιρίας είναι η κομποστοποίηση στερεών αποβλήτων και βιομάζας προς παραγωγή εδαφοβελτιωτικών, που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Τι κάνουν οι δήμοι;

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα αξιοποιήσουν οι δήμοι τις δυνατότητες κομποστοποίησης που υπάρχουν.
Θα κινηθούν δημιουργικά ή η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη; Στα θέματα του περιβάλλοντος ο χρόνος είναι χρήμα και η τεχνογνωσία για την προώθηση διαδικασιών κυκλικής οικονομίας υπάρχει. Αν πιστέψουμε το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), οι δήμοι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα και με ορθολογικό τρόπο ώστε να επιτύχουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Επίσης, χρειάζεται να ενεργοποιήσουν τα τοπικά σχέδια (ΤΣΔΑ) τα οποία έχουν κατατεθεί στον ΦΟΔΣΑ.

Η μεταφορά των αποβλήτων, η προσωρινή αποθήκευση και η ανάθεση μεγάλων ποσοτήτων σε εργολάβους, αποτελούν αλυσίδα με υψηλό κόστος, που παράλληλα είναι αμφίβολο εάν συνάδει με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
«Κάθε δήμος οφείλει να οργανώνει και να σχεδιάζει τις υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση κλαδεμάτων, μέχρι σήμερα δεν έχουμε αίτημα από κανέναν δήμο για τη δημιουργία "Πράσινου Σημείου"», τονίζει στη Greenagenda.gr ο Ηρακλής Λάτσιος, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Yδροοικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι οι δήμοι μέχρι σήμερα αντί να παραδίδουν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις κομποστοποίησης τα οργανικά τους απόβλητα, προτιμούν την κλασική μέθοδο της απλής απόθεσης, συνήθως χωρίς ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Οι εικόνες που κατέγραψε πρόσφατα η Greenagenda.gr στα δυτικά της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης με τα κομμένα κλαδιά που αποτίθενται σε οικόπεδο έρμαια της ξηρασίας και της ζέστης αποδεικνύουν τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν, στην προκειμένη περίπτωση για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα, τεράστιες ποσότητες κλαδεμάτων βρίσκονται έξω από κάδους σε δήμους της Θεσσαλονίκης περιμένοντας τη σειρά τους για κάποιο οικόπεδο, όπου θα εναποτεθούν… χύμα. «Δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις ασυνείδητων, οι οποίοι πετούν τα κλαδέματα τους όπου βρουν, εμποδίζοντας ακόμη και την κυκλοφορία σε δρόμους του δήμου», λέει στη Greenagenda.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Ωραιοκάστρου, Κυριάκος Ιωσηφίδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.