Δράμα: Λατομικό νομοσχέδιο, ΑΠΕ και νέο «Εξοικονομώ» στις συναντήσεις Σταθάκη

Συναντήσεις με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Δράμας, καθώς και εκπροσώπους τοπικών φορέων και επιχειρήσεων, εν όψει της επικείμενης θεσμοθέτησης του σχεδίου νόμου «Έρευνα και εκμετάλλευση λατομικών ορυκτών και άλλες διατάξεις», για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου, είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στη Δράμα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο υπουργός συζήτησε, ειδικότερα, ζητήματα που αφορούν την τοπική οικονομία της Δράμας, με έμφαση στις ΑΠΕ και το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον. Παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, που οδεύουν προς ψήφιση από τη Βουλή, ήτοι, η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος,  οι Ενεργειακές Κοινότητες και το λατομικό νομοσχέδιο, οι οποίες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα ζητήματα που τέθηκαν και ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης του νομού Δράμας.

Ο κ. Σταθάκης έκανε εκτενή ενημέρωση για το σχέδιο νόμου που αφορά τη λατομική δραστηριότητα, μία από τις βασικές δραστηριότητες του νομού Δράμας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξωστρέφειας των συναφών επιχειρήσεων.

Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, αναφέρει το ΥΠΕΝ, «συγκεντρώνεται για πρώτη φορά και επικαιροποιείται η πολύπλοκη και αποσπασματική λατομική νομοθεσία των τελευταίων 30-40 χρόνων, ένα πάγιο αίτημα, διαχρονικά, όλων των κοινωνικών εταίρων που σχετίζονται με τον εξορυκτικό κλάδο. Έτσι, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομείων και της εξορυκτικής δραστηριότητας γενικότερα, με στόχο την απρόσκοπτη τροφοδοσία των βιομηχανιών σε ορυκτές πρώτες ύλες και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, σε συνάρτηση πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας».

«Ανάμεσα στις καινοτομίες που εισάγει το νομοθέτημα του ΥΠΕΝ συγκαταλέγονται, η διατύπωση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων που αφορούν όλες τις κατηγορίες λατομικών ορυκτών, για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποθάρρυνση της παραβατικότητας, ο εξορθολογισμός και η ενιαία αντιμετώπιση των διαδικασιών και του χρόνου για τις μισθώσεις και τη χορήγηση των εγκρίσεων των λατομείων, η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η ασφάλεια και ο εποπτικός έλεγχος, υπό αυστηρότερο πλαίσιο. Εισάγεται, ακόμη, ένα πλήρες παραμετροποιημένο σύστημα καθορισμού προστίμων για παραβάσεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών», καταλήγει το υπουργείο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση