ΕΕ: Αύξηση του στόχου για την ενεργειακή απόδοση σε 40% μέχρι το 2030

Σε συμφωνία για  την αύξηση των προτεινόμενων στόχων της ΕΕ αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση μετά το 2020 προχώρησαν οι ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Τα μέλη της Επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI) υποστήριξαν πριν από λίγες ημέρες, την αύξηση του νομικά δεσμευτικού στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από 30% σε ένα ουσιαστικότερο 40%, σύμφωνα  με το Euroactiv.  Η γνωμοδότηση της επιτροπής ανταποκρίνεται στην Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση που πρότεινε η Επιτροπή, η οποία παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2016 ως μέρος του πακέτου Καθαρής Ενέργειας, με στόχο τη μετάβαση προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα μέχρι το 2030.

Η ισχύουσα νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εξοικονομούν κάθε χρόνο 1,5% της ενέργειας που πωλείται στους καταναλωτές. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κενά που υποδηλώνουν, ότι η εξοικονόμηση σε ολόκληρη την ΕΕ μειώνεται σε μόλις 0,75%, συμπεριλαμβανομένης της εξαίρεσης του τομέα των μεταφορών.

Η Ευρωβουλευτής του φινλανδικού κόμματος(ALDE), Anneli Jäätteenmäki ενέκρινε, το σχέδιο γνωμοδότησης σχετικά με την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που δίνει έμφαση στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ενός υγιούς εσωτερικού περιβάλλοντος. Το σχέδιο της προτείνει, ακόμη, να μειωθεί ο στόχος της Επιτροπής όσον αφορά στα υποχρεωτικά τέλη φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υποστηρίζοντας ότι θα «υπονομεύσουν την αποτελεσματική διανομή τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου χρήματος».

Την επόμενη εβδομάδα, η επιτροπή ENVI πρόκειται να συναντηθεί στο Στρασβούργο, ενώ η ψηφοφορία για την Οδηγία έχει δρομολογηθεί για τις 28 Νοεμβρίου.

euroactiv.com

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.