Ιαπωνία: Έξι χρόνια από την ολέθρια πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία τιμά τη μνήμη των θυμάτων του φονικού σεισμού που σημειώθηκε πριν έξι χρόνια.  Κάθε χρόνο, στις 11 Μαρτίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χιλιάδες άνθρωποι αφήνουν λουλούδια και κεριά κατά μήκος των ακτών των επαρχιών που επλήγησαν από την καταστροφή στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Οι Ιάπωνες θα συγκεντρωθούν στο Σεντάι, το Ισινομάκι, το Ρικουζεντακάτα, το Μιναμισανρίκου και όλες τις πόλεις το όνομα των οποίων πλέον συνδέεται με την τριπλή καταστροφή: τον σεισμό και το τσουνάμι που κόστισαν τη ζωή σε 18.446 ανθρώπους και το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξαιτίας του οποίου 123.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας στην περιοχή.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλη την Ιαπωνία, ακριβώς την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο επίσημη τελετή στη μνήμη των θυμάτων παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Η αυτοκρατορική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από τον πρίγκιπα Ακισίνο.

Στις 11 Μαρτίου 2011 η Ιαπωνία ταρακουνήθηκε από τον σεισμό των 9 βαθμών που χτύπησε ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού. Η διάρκειά του κατέρριψε προηγούμενα ρεκόρ και είχε διάρκεια πέντε λεπτών.

Ακριβώς έξι χρόνια μετά οι Ιάπωνες θυμούνται  τις τρομακτικές εκείνες εικόνες που δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει. Πόλεις  καλύφθηκαν από το νερό μετά το τσουνάμι και χιλιάδες ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους.

Μετά το φονικό τσουνάμι έγιναν γνωστά τα ανησυχητικά σημάδια από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα (τον Ντάισι και Ντάινι), και ακολούθησε η οδηγία για εκκένωση του σταθμού και η απομάκρυνση των κατοίκων των γύρω περιοχών, αρχικά σε μια περίμετρο 2, μετά 3 και τέλος 10 χιλιομέτρων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση