Εκσυγχρονισμό του νόμου για το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό​, ζητεί το Ποτάμι

Τα 32 της χρόνια κλείνει σήμερα η νομοθεσία του ελληνικού κράτους για το λεγόμενο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό (Φ.Π.Υ.) που αφορά σε πιστοποιημένα φυτά, απαλλαγμένα από ασθένειες και ιώσεις, βάσει των φυτοϋγειονομικώνελέγχων στους οποίους υπόκεινται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει αποφασίσει ότι θα επιτρέπεται η διακίνηση στον ευρωπαϊκό χώρο μόνο πιστοποιημένο φυτευτικό υλικό δενδρωδών κι αμπέλου. Ωστόσο,σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό θα έπρεπε να παράγεται από το κράτος και στη συνέχεια να το προμηθεύονται οι φυτωριούχοι για να στήσουν τις φυτείες τους. Η παραγωγή όμως αυτή δεν γίνεται εδώ και 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά, το πρόβλημα που προκαλείται για τις 1.000 ελληνικές ιδιωτικές φυτωριακές επιχειρήσεις και τις 15.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας είναι τόσο μεγάλο που συστάθηκε η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας (ΕΦΕ) για την αντιμετώπιση του καιτονίζει ότι χωρίς πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό η ζημιά που μπορεί να προκύψει θα είναι ανυπολόγιστη αν, για παράδειγμα, εντοπιστεί κρούσμα XyllelaFastidiosa στα ελαιόδεντρα.

Ο κ. Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προτείνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου να προωθήσει τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ώστε να προχωρήσει η παραγωγή πιστοποιημένου φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού σε άμεσους χρόνους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

«Αθήνα, 09.01.2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη εκσυγχρονισμού νομοθεσίας για το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Η νομοθεσία για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό (Φ.Π.Υ.) έχει ηλικία 32 χρόνων, θεωρείται τεχνολογικά ξεπερασμένη κι εμπόδιο στην πρόοδο. Τα φυτώρια στη χώρα μας δεν παράγουν πιστοποιημένο φυτευτικό υλικό δενδρωδών κι αμπέλου, αλλά άλλα είδη κατωτέρων κατηγοριών. Αντίθετα, οι Δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες παράγουν εδώ και 40 χρόνια πιστοποιημένο υλικό, με αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) προγραμματίζει τη θεσμοθέτηση για το φυτευτικό υλικό δενδρωδών κι αμπέλου που θα διακινείται στον ευρωπαϊκό χώρο να είναι μόνο πιστοποιημένο. Αποτέλεσμα, 1.000 ελληνικές ιδιωτικές φυτωριακές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να αφανιστούν και ταυτόχρονα να χαθούν 15.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό θα έπρεπε να παράγεται από το κράτος και στη συνέχεια να το προμηθεύονται οι φυτωριούχοι για να στήσουν τις φυτείες τους. Η παραγωγή όμως αυτή δεν γίνεται εδώ και 40 χρόνια.

Η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας, συστάθηκε για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς η ύπαρξη πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού είναι τεράστιας σημασίας για τους Έλληνες παραγωγούς. Πιστοποιημένα φυτά σημαίνει απαλλαγμένα από ασθένειες και ιώσεις, βάσει των φυτοϋγειονομικών ελέγχων στους οποίους υπόκεινται. Η ΕΦΕ τονίζει ότι χωρίς πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό η ζημιά που μπορεί να προκύψει θα είναι ανυπολόγιστη αν, για παράδειγμα, εντοπιστεί κρούσμα XyllelaFastidiosaστα ελαιόδεντρα. Αναφέρουν δε, ότι το κόστος παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, δεν είναι απαγορευτικό για το κράτος, καθώς θα μπορούσε να διατεθεί για το σκοπό αυτό το ανταποδοτικό τέλος από τις δηλώσεις των φυτών που υπάρχουν στη χώρα. Προτείνουν επίσης τη συνεργασία τους με τον Δημόσιο Τομέα ώστε μέσα από μια κοινή προσπάθεια, στηριζόμενη σε εκσυγχρονισμένη νομοθεσία, να επιτευχθεί το ζητούμενο της εν λόγω παραγωγής σε άμεσους χρόνους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σκοπεύετε να εκσυγχρονίσετε τη νομοθεσία που αφορά στο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό καθώς θεωρείται τεχνολογικά ξεπερασμένη κι εμπόδιο για την πρόοδο;Δεν θεωρείται επιβεβλημένη η πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού, δεδομένου ότι η χρήση του θα είναι υποχρεωτική εντός της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια;

2. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες διαδικασίες για την παραγωγή πιστοποιημένου φυτευτικού υλικού κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα;

3. Σκοπεύετε να στηρίξετε τη συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε άμεσους χρόνους καθώς κινδυνεύουν να αφανισθούν 1.000 φυτωριακές επιχειρήσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β' Αθήνας»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση