ΕΛΕΤΑΕΝ: Η Ελλάδα πιθανότατα έχασε τον στόχο ΑΠΕ για το 2020

Έκκληση στην κυβέρνηση «να καταστήσει τη χώρα μας ισότιμη συμμέτοχο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», μετά τα απολύτως δυσάρεστα νέα για την άνευ προηγουμένου αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα διεθνώς το 2016, απευθύνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Μάλιστα, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας εκτιμά πως, «πιθανότατα, η Ελλάδα έχει χάσει το στόχο Α.Π.Ε. για το 2020», ωστόσο σπεύδει να σημειώσει: «Μπορεί όμως να σχεδιάσει από τώρα το δρόμο για την επίτευξη του στόχου το 2030. Αυτό απαιτεί μείωση των ορυκτών καυσίμων, μαζική ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και εξοικονόμηση ενέργειας, με προφανή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει έγκαιρα το σχέδιο της. Κυρίως όμως πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται πως η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον είναι η κλιματική αλλαγή και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία της φύσης χωρίς μεγάλες επενδύσεις Α.Π.Ε.», τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης:

«Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο των μεγάλων επενδύσεων Α.Π.Ε.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα της γης, αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ κατά το 2016 φθάνοντας σε 403,3 ppm στο υψηλότερο επίπεδο σε 800.000 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε, στις 30 Οκτωβρίου 2017, ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας (World Meteorological Organization).

Σημειώνεται ότι ως ασφαλές επίπεδο συγκέντρωσης CO2 για να αποφευχθούν οι κλιματικές καταστροφές θεωρείται το 380 ppm. Πριν την βιομηχανική επανάσταση η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν περίπου 280 ppm.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεωρολογίας, οι απότομες αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στην ατμόσφαιρα κατά τα τελευταία 70 χρόνια, δεν έχουν προηγούμενο.

Μπροστά σε αυτό το επικίνδυνο μέλλον, η 8η έκθεση για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment) που ανακοινώθηκε στη Γενεύη την 31 Οκτωβρίου 2017, καλεί τις Κυβερνήσεις και τους μη-κρατικούς φορείς να αναλάβουν επειγόντως δράση ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού. Ο επικεφαλής του UN Environment, Erik Solheim, δήλωσε ότι πρέπει επειγόντως να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφού, όπως είπε, «συνεχίζουμε να εκπέμπουμε πάρα πολύ και αυτό πρέπει να αντιστραφεί».
Από κοινού, η Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας και η Έκθεση του UN Environment αποτελούν την επιστημονική βάση στις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή που θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ 7-17 Νοεμβρίου στη Βόννη.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να καταστήσει την Χώρα μας ισότιμη συμμέτοχο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Πιθανότατα, η Ελλάδα έχει χάσει το στόχο Α.Π.Ε. για το 2020. Μπορεί όμως να σχεδιάσει από τώρα το δρόμο για την επίτευξη του στόχου το 2030. Αυτό απαιτεί μείωση των ορυκτών καυσίμων, μαζική ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και εξοικονόμηση ενέργειας, με προφανή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει έγκαιρα το σχέδιο της. Κυρίως όμως πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται πως η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον είναι η κλιματική αλλαγή και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία της φύσης χωρίς μεγάλες επενδύσεις Α.Π.Ε».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση