Ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κρήτης για θαλάσσιες ΑΠΕ

Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας, υπογράφοντας τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στον Ελληνικό Κόμβο για τη Γαλάζια Ενέργεια, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο Ελληνικός κόμβος για την Γαλάζια Ενέργεια, που δημιουργείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου PELAGOS, θα αποτελείται από εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, δημόσιους φορείς, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και ΜΚΟ, με εξειδίκευση ή/και ενεργό ρόλο σε θέματα Γαλάζιας Ενέργειας. Μέσω της δημιουργίας και προώθησης Εθνικών Κόμβων σε 7 Μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος και Πορτογαλία) επιδιώκεται η δημιουργία του Μεσογειακού συνεργατικού σχήματος (cluster), με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης επιχειρηματικών ικανοτήτων που σχετίζονται με τη Γαλάζια Ενέργεια στο χώρο της Μεσογείου.

Σε παρέμβασή του ο κ. Καλογερής επισήμανε τη σημασία των θαλάσσιων ΑΠΕ για την Κρήτη, ιδιαίτερα με τη μορφή σταθερών ή πλωτών ανεμογεννητριών, δεδομένου ότι οι άλλες μορφές Γαλάζιας Ενέργειας (π.χ. κυματική) δεν παρουσιάζουν σημαντική δυναμική. Τόνισε παράλληλα, ότι, το υψηλό αιολικό δυναμικό του νησιού μπορεί να αξιοποιηθεί στη θάλασσα, και παρότρυνε τους διοργανωτές να επικεντρώσουν τις δράσεις του Ελληνικού κόμβου στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας των θαλάσσιων ανεμογεννητριών.

Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, συντονιστή του Ελληνικού κόμβου για τη Γαλάζια Ενέργεια και το ΚΑΠΕ, συντονιστή του έργου PELAGOS, αναλύθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, τις τελευταίες τεχνολογίες θαλάσσιων ΑΠΕ, καθώς και το ρόλο των συνεργατικών σχημάτων στην αειφόρο ανάπτυξή τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση