Εντός Δεκεμβρίου η ολοκλήρωση των ΠΕΣΔΑ

Εντός του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, όπως και τα υπόλοιπα ΠΕΣΔΑ, ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να μη χαθεί χρόνος στην προώθηση των έργων.

Αυτό υποστηρίζει η κυβέρνηση μετά και τις χθεσινές συναντήσεις δύο υπουργών με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου η οποία χαρακτήρισε μείζονος σημασίας την ψήφιση και την υλοποίηση των ΠΕΣΔΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ζήτημα εθνικού συμφέροντος, αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ανέφερε δε, ότι η συμβολή του ΥΠΕΝ στην θεσμική θωράκιση των ΠΕΣΔΑ είναι επιβεβλημένη.

Σε δηλώσεις του κ. Φάμελλος είπε πως η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα της χώρας. Σημείωσε, ότι η λανθασμένη πολιτική των προηγούμενων χρόνων έχει οδηγήσει τη χώρα σε καταδίκες και πρόστιμα. Ως εκ τούτου, αποτελεί μείζον πολιτικό και διοικητικό επίτευγμα η αλλαγή κατεύθυνσης στη διαχείριση απορριμμάτων, που ξεκίνησε από την Αττική.

«Η κάλυψη του 50% των εθνικών στόχων και η υποχρέωση της χώρας θα κριθούν πρωτίστως στην μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής, η οποία δίνει το παράδειγμα μιας άλλης στρατηγικής», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος. Συμπλήρωσε δε, ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να δυναμώσουμε μια συμμαχία του αποτελέσματος, η οποία θα επιβεβαιωθεί και θα κατοχυρωθεί κοινωνικά.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, αναφέρεται πως, ως προς τα ζητήματα της χρηματοδότησης των ΠΕΣΔΑ και των μεγάλων έργων που έθεσε η Περιφερειάρχης Αττικής, ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός της κυβέρνησης για τους πόρους του ΕΣΠΑ , ώστε μαζί με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Η μεγάλη σημασία της Αττικής στην επίτευξη των στόχων μας υποχρεώνει όλους να στηρίξουμε αυτό το σχέδιο και πολιτικά και χρηματοδοτικά.

Ειδικότερα, ως προς τα Πράσινα Σημεία συμφωνήθηκε να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ΚΥΑ η οποία θα ορίζει τις προδιαγραφές λειτουργίας τους και τα εναλλακτικά μοντέλα, ενώ στο θέμα των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα της τεχνογνωσίας, καθώς και της τεχνικής και διοικητικής επάρκειας, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και υποστηρικτικά στους ΟΤΑ.

Τόσο η Περιφερειάρχης Αττικής, όσο και ο Αν. ΥΠΕΝ κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων κινείται στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής στρατηγικής, της ανακύκλωσης και των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και υπερβαίνει την τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν αυτό το στοίχημα κερδηθεί, θα κερδηθεί από όλους. Εάν χαθεί, θα χαθεί σε βάρος όλων.

Μετά από τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για μια σπουδαία υπόθεση. Τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε μια νέα βάση. Στη βάση της οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα διαχείρισης. Μια διαχείρισης που επιχειρεί να κάνει πράξη τις κατευθύνσεις της κυκλικής οικονομίας, τις αρχές της αποκέντρωσης και της εγγύτητας. Μια διαχείριση που, σε τελευταία ανάλυση, αντιμετωπίζει τα απορρίμματα όχι ως άχρηστα αντικείμενα, ως «σκουπίδια» αλλά ως παράγοντες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρισκόμαστε σε πλήρη συναντίληψη.

Με το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής βάζουμε ένα σημαντικό στοίχημα που ή θα το κερδίσουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, ή θα το χάσουμε, σε βάρος όλων μας. Γιατί εδώ δεν χωρούν μικροπολιτικές και μικροκομματικές στοχεύσεις, αλλά κοινή προσπάθεια προκειμένου να βάλουμε τέλος στο σημερινό απαράδεκτο μοντέλο της χωματερής της Φυλής. Να αποκτήσει επιτέλους η Αττική τη διαχείριση των απορριμμάτων που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια σήμερα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση