Εντός Ιουνίου η Απονιτροποίηση, υπεγράφη η πρόσκληση για το Κομφούζιο

Υπεγράφη σήμερα η πρόσκληση για τη γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδoπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», ενώ εντός του Ιουνίου θα βγει και η πρόσκληση για το πρόγραμμα Απονιτροποίησης. Παράλληλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται τα Σχέδια Βελτίωσης.

Αυτά ανακοίνωσε η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που διεξάγεται στο Ναύπλιο, στην οποία συζητείται η πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων και παράλληλα θα γνωστοποιηθούν τυχόν αλλαγές στον οδηγό των Μέτρων που θα προκηρυχθούν μέσα στο έτος.

Επιπλέον, όσον αφορά το Μέτρο 9 (Ομάδες Παραγωγών) η προκήρυξη θα βγει τον Σεπτέμβριο και μάλιστα τονίστηκε ότι οι δικαιούχες Ομάδες θα πληρώνονται με την επίτευξη των στόχων τους.

Τέλος, σχετικά με το Μέτρο 17-Συνεργασία , όπως ανακοίνωσε, η προδημοσίευση θα βγει τον Νοέμβριο.

«Στρατηγική μας επιλογή είναι να επενδύσουμε στη συνεργασία μας με τις περιφέρειες στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Η αποκεντρωμένη εφαρμογή βοηθά στην απλούστευση της γραφειοκρατίας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας μόνιμος σχεδιασμός, που δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτή την προγραμματική περίοδο» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, από το Ναύπλιο, τονίζοντας την ανάγκη να επισπευτούν οι διαδικασίες και να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια στην υλοποίηση των επιμέρους μέτρων.

Εν τω μεταξύ, σε άτυπη ενημέρωση ο υπουργός αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

1. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την προστασία της αγροτικής περιουσίας, που είναι στα χέρια των εκκαθαριστών της κακής ΑΤΕ, για την οποία θα περάσουν νόμο ως τα τέλη του έτους. Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι παραγωγοί εφόσον συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα, δεν θα έχουν την κυριότητα της περιουσίας τους, αλλά θα μείνει στην κατοχή τους για να την καλλιεργούν, αρκεί να ανταποκρίνονται στα λειτουργικά της έξοδα.

Αντίθετα, αυτοί που δεν συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα, το υπουργείο θα εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησής της.

Το ζήτημα αυτό αφορά 600 συνεταιρισμούς και 40.000-45.000 αγρότες.

2. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου θα «τρέχουν» οι παρατάσεις στις σχετικές προθεσμίες για υποβολή αντιρρήσεων από την πλευρά των αγροτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τους αγρότες που θα υποβάλλουν αντίρρηση, το υπουργείο θα ελέγχει αν τα τελευταία 3 χρόνια για αυτή τη γη έχει υποβληθεί ΟΣΔΕ για να μη γίνονται αιτήματα αποχαρακτηρισμού από «καταπατητές», όπως τους χαρακτήρισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να κυρώνονται οι χάρτες, οπότε από κει και πέρα όσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις θα έχουν πρόβλημα, καθώς το υπουργείο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο.

3. Μετά τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχει πλέον το πρόβλημα της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, καθώς θα γίνει νέα κατανομή σε επίπεδο Δήμων. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη καταγραφή του ζωικού πληθυσμού, καθώς σήμερα «δεν έχουμε την κανονική εικόνα του ζωικού πληθυσμού της χώρας», όπως είπε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου για τη συνεδρίαση

Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου πραγματοποιείται η τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης (Επ.Πα.) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στο Ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ», ΝΕΑ ΤΙΡΥΝΘΑ ΝΑΥΠΛΙΟ, με ώρα προσέλευσης 10:00 π.μ. και  ώρα έναρξης των εργασιών 11:00 π.μ.

Η 3η Επιτροπή Παρακολούθησης θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπου Κασίμη.

Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Αποστόλου και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης.

Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης θα ενημερωθούν σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2020, το μελλοντικό σχεδιασμό υλοποίησης του Προγράμματος, την ετήσια έκθεση υλοποίησης 2017 (έτους εφαρμογής 2016), συμπεριλαμβανόμενης της αξιολόγησης προόδου των δεικτών υλοποίησης του προγράμματος, την τροποποίηση ορισμένων κριτηρίων επιλογής μέτρων /δράσεων του ΠΑΑ, τη 2η υποβολή της πρότασης 1ης τροποποίησης του Προγράμματος και τέλος την πρόοδο κάλυψης των εκ των προτέρων αιρεσιμοτήτων.

Ο φάκελος της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΑΑ 2014-2020, συμπεριλαμβανομένης και της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΑΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.