Έρχεται νομοσχέδιο για την προστασία όλων των ελληνικών Natura

«Οφείλουμε ως χώρα να κάνουμε μια σοβαρή επιτάχυνση στα ζητήματα προστασίας της φύσης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση στα θέματα άσκησης πολιτικής, όσον αφορά στην προστασία των υγροτόπων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας και της άγριας ορνιθοπανίδας, ωστόσο δεν έχει ακόμα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Αναπληρωτής  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων της Οδηγίας 92/43 /ΕΟΚ, του Δικτύου “Natura 2000” και του Life στην Ελλάδα.

Ο κ. Φάμελλος, τόνισε ότι «προσπαθούμε και επιταχύνουμε - με ελάχιστους ανθρώπινους πόρους - την εκπόνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων, είτε για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, είτε για τις περιοχές της θαλάσσιας Natura,  είτε για τον Όλυμπο κ.α. Όμως, το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για όλες τις περιοχές του οικολογικού δικτύου Νatura, οι οποίες αντιστοιχούν σε ένα πρόγραμμα περίπου 17 δις ευρώ, που θα καταλήξουν σε ΠΔ για όλη την Natura της Ελλάδας και μέσα στο καλοκαίρι να ετοιμαστεί το σχέδιο νόμου το οποίο θα δημιουργήσει ένα μόνιμο εθνικό σύστημα διοίκησης και του περιβάλλοντος, που θα στηρίζεται στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και θα καλύπτει πάνω από το 90% του οικολογικού αποθέματος της χώρας».

«Έχουμε αναλάβει δημόσια τη δέσμευση να χρηματοδοτούνται οι Φορείς από τον κρατικό προϋπολογισμό και να τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν συμμετοχή σε ανταγωνιστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, να αποτελέσουν εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, να συνδεθούν με την τοπική οικονομία και εργασία. Διότι, θεωρούμε ότι το οικολογικό απόθεμα της χώρας μας αποτελεί αξία που δημιουργεί εργασία, εισόδημα, κοινωνική πρόοδο και συνοχή, ενώ πολλαπλασιάζει το ίδιο το περιβαλλοντικό απόθεμα», συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Κατέστησε, μάλιστα, σαφές ότι «στη δημόσια συζήτηση η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα που πολλά μεγάλα projects συνδέονται με τη φύση και απαιτούν αδειοδότηση», ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού και την πρόσφατη πράξη χαρακτηρισμού, «η οποία κατέληξε στον χαρακτηρισμό μόλις του 6 τοις χιλίοις της συνολικής έκτασης των 6.200 στρεμμάτων, όχι ως δάσος, αλλά ως δασική έκταση».

Όπως διευκρίνισε, «αποτελεί επιτάχυνση και όχι αναστολή της επένδυσης η πράξη χαρακτηρισμού, διότι προσδιορίζει το πλαίσιο του σχεδιασμού, τους κανόνες και την οριοθέτηση του χώρου. Το περιβάλλον αποτελεί  ταυτόχρονα αξία και ταυτότητα για τη χώρα μας»,

Ο κ. Φάμελλος για το πρόγραμμα LIFE, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο και συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλοντικών πολιτικών. «Έχουμε ήδη υλοποιήσει πάνω από 70 προγράμματα για τη φύση στη χώρα μας, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, που αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση άνω των 65 εκατ. ευρώ. Μαζί με την κοινωνία που είναι το βασικό μας στήριγμα για την προστασία του περιβάλλοντος, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με νέο ρόλο και την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, που συμμετέχουν στα προγράμματα LIFE», είπε.

Έως, σήμερα, έχουν ενταχθεί 320 περιοχές στο δίκτυο Natura 2000 που αντιστοιχούν στο 30% της έκτασης της χώρας μας, ενώ λειτουργούν 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που αντιστοιχούν περίπου στο 23% της έκτασης του δικτύου. «Όπως είναι γνωστό, οι Φορείς αυτοί ανανέωναν για δέκα χρόνια τη λειτουργία τους μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και την τελευταία διετία  η Ελληνική Πολιτεία κατόρθωσε, μέσω του Πράσινου Ταμείου, τη συντήρηση της μισθοδοσίας τους. 'Ομως, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου, σχετικά με την προστασία αυτών των περιοχών, αλλά και έλλειψη ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών προστασίας, που όφειλαν να έχουν εκπονηθεί εδώ και μια επταετία», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση