Εξαιρετικά θετική η φετινή πορεία του ελληνικού ελαιολάδου

Την ανιούσα έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές ενός από τα κυριότερα αγροδιατροφικά προιόντα της χώρας, του ελαιολάδου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση από τα τέλη Οκτωβρίου 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017 με αποτέλεσμα να έχουν φθάσει τα 3,45 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με τις τιμές της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Βασική αιτία του ράλι των τιμών αποτελούν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που μείωσαν τις σοδειές, σε μια χρονική περίοδο που η ζήτηση παραμένει σταθερή. Αυτή τη σεζόν η μέση παραγωγή αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη κατά 8%.

Η μείωση της παραγωγής στην Ιταλία αναμένεται να φθάσει ακόμη και το 50%, λόγω ασθενειών που έπληξαν τα ελαιόδεντρα.

Στην Ελλάδα, η μείωση στην παραγωγή λόγω των υψηλότερων από τις συνηθισμένες θερμοκρασιών αναμένεται ότι θα προσεγγίσει το 20%.

Στη χώρα μας 500.000 οικογένειες είναι ελαιοπαραγωγοί, μερικής ή και πλήρους απασχόλησης επειδή πολλοί από αυτούς κατοικούν σε αστικά κέντρα, έχουν εξωγεωργική απασχόληση και καλλιεργούν ελαιόδεντρα στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Η ελιά είναι την ίδια ώρα μια καλλιέργεια που βοηθάει να παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού στην περιφέρεια και να ζήσει με το εισόδημα από αυτήν.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση του ελαιολάδου το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, που εδρεύει στη Μαδρίτη, και λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάνει διαφημιστικές καμπάνιες για εξεύρεση νέων αγορών, όπως είναι η αγορά της Ιαπωνίας, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό.

Αντίστοιχα, ο εγχώριος ΣΕΒΙΤΕΛ κάνει καμπάνιες σε αγορές όπως της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού ελαιολάδου είναι ότι υπερέχει ποιοτικά και για αυτό κυρίως οι Ιταλοί το αγοράζουν, κάνουν προσμίξεις και στη συνέχεια το πωλούν σαν δικής τους παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει απαραιτήτως να επεκταθεί η τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου ώστε να πωλείται στις διεθνείς αγορές επώνυμα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Την ίδια ώρα συνεχίζει να αναδεικνύεται πρωταθλητής των ελληνικών εξαγωγών, σαρώνοντας τις ξένες αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, άνοδο της τάξης του +70,1% κατέγραψαν οι εξαγωγικές επιδόσεις του ελαιολάδου τον Οκτώβριο του 2016.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση