Εξωτερικές μονώσεις με το νέο «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ένα αμόνωτο κτήριο είναι σαν έναν τρύπιο κουβά, όπου όσο νερό και να ρίξουμε μέσα πάλι αυτό θα τρέχει από τις τρύπες. Όσες περισσότερες τρύπες καλύψουμε τόσο πιο αργά θα φεύγει το νερό. Έτσι λειτουργούν και οι μονώσεις.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον» προβλέπει επεμβάσεις στην μόνωση των κτηρίων για να έχουμε σωστές συνθήκες διαβίωσης για τα άτομα που ζουν σε αυτά και επίσης για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

Όσες περισσότερες ενεργειακές επεμβάσεις κάνουμε στο κτήριό μας τόσο μειώνουμε τις ενεργειακές του απώλειες.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουμε ένα «κέλυφος» στο κτήριο έτσι ώστε να μην υπάρχουν τρόποι διαφυγής της θερμότητας.

Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση πετρελαίου το χειμώνα για να ζεστάνουμε το χώρο μας και την κατανάλωση ρεύματος το καλοκαίρι για την δροσιά του.

Ειδικότερα, με τον όρο θερμοπρόσοψη εννοούμε την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών εξωτερικά από τα δομικά στοιχεία του κτηρίου και την επίστρωση τους με έτοιμα λεπτά, βιομηχανικώς παραγόμενα ελαστικά επιχρίσματα.

Πιο αναλυτικά, αποτελεί εναλλακτική εφαρμογή της συμβατικής μόνωσης (Μόνωση Διπλής Τοιχοποιίας και Μόνωση Σκυροδέματος) και είναι η μόνη λύση θερμομόνωσης και ανακαίνισης για τα παλιά κτήρια, αφού παρέχει θεαματικό θερμομονωτικό αποτέλεσμα, εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου, αρχιτεκτονική ελευθερία και ανθεκτικότητα στο χρόνο.

Μια πετυχημένη μόνωση ταράτσας μπορεί να μειώσει κατά 40% τη συνολική απώλεια θερμοκρασίας από το σπίτι μας.

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργούν οι μονώσεις πρέπει να κατανοήσουμε τη ροή θερμότητας, η οποία περιλαμβάνει τρεις βασικούς μηχανισμούς – την αγωγή, την συναγωγή και την ακτινοβολία. Πιο αναλυτικά:

  • Η αγωγή είναι ο τρόπος με τον οποίο η θερμότητα κινείται μέσα από υλικά, όπως όταν ένα κουτάλι τοποθετείται σε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ και αυτό άγει την θερμότητα μέσα από τη λαβή του στο χέρι σας.
  • Η συναγωγή είναι ο τρόπος στον οποίο η θερμότητα κυκλοφορεί μέσα από υγρά και αέρια. Ο ζεστός αέρας είναι πιο ελαφρύς και ανεβαίνει πιο ψηλά, ενώ ο ψυχρός είναι πυκνότερος και βαρύτερος και μένει μέσα στο σπίτι σας.
  • Η θερμότητα μέσω ακτινοβολίας ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή και ζεσταίνει οτιδήποτε είναι σταθερό στην πορεία της και απορροφά την ενέργειά της.

Οι μονώσεις που εφαρμόζονται στα κτήρια είναι η θερμοπρόσοψη, η εσωτερική θερμομόνωση, η μόνωση ταράτσας και η μόνωση διπλής τοιχοποιίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας