Εξώδικα της «Ελληνικός Χρυσός» σε τρεις υπουργούς- Απάντηση Φάμελλου

Εξώδικη διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο επέδωσε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αφορμή για το εξώδικο είναι οι πρόσφατες δηλώσεις τους για την επένδυση στη Χαλκιδική.

Η «Ελληνικός Χρυσός» τους καλεί να ανασκευάσουν, ζητώντας παράλληλα να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Διαφορετικά, θα προβεί, όπως υποστηρίζει, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

Συγκεκριμένα, αιτία για την εξώδικη πρόσκληση προς τον κ. Καμμένο είναι οι δηλώσεις του για «ξέπλυμα χρήματος» και «απάτη» που έκανε η εταιρεία, καθώς και όσα δήλωσε για «τεράστια οικολογική καταστροφή» που θα συντελεστεί εάν η εταιρεία προχωρήσει στην επιφανειακή εξόρυξη χρυσού.

Η εταιρεία υπεραμύνεται των πρακτικών που ακολουθεί, υποστηρίζοντας ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί είναι απολύτως ψευδείς και διατυπώνονται με αόριστο τρόπο και χωρίς να συνοδεύονται με κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Παραπέμπει στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν, όπως σημειώνει, ως απόλυτα νόμιμες και συμβατές με το περιβάλλον οι διαδικασίες εξόρυξης χρυσού, καθώς και στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων της επένδυσης. Περαιτέρω, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η νομιμότητα των ενεργειών της τέθηκε ως πρόκριμα από το ΣτΕ, όταν κλήθηκε να αποφανθεί για την εκτέλεση και τη λειτουργία της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» με το Δημόσιο, ενώ ο όλος σχεδιασμός του έργου αξιολογήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο ότι στηρίχθηκε στις αρχές της ορθολογικής αξιοποίησης των εθνικών πόρων και της αειφόρου ανάπτυξης.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία προς τον κ. Σταθάκη, η εταιρεία διαμαρτύρεται για την «αναιτιολόγητη και παράνομη καθυστέρηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των τριών αδειών που απαιτούνται για τη συνέχιση του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας (τροποποιητική-συμπληρωματική άδεια εγκατάστασης για τη μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών, την παράταση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού για τη μονάδα και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στις Σκουριές). Η «Ελληνικός Χρυσός» κάνει λόγο για παραβίαση από την πλευρά του Δημοσίου των συμβατικών του υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή του για έκδοση όλων των αδειών του έργου.

Σε ό,τι αφορά την εξώδικη πρόσκληση προς τον κ. Φάμελλο, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, η εταιρεία παραπέμπει στις ενέργειες που έχει κάνει για την έγκριση προσαρτήματος τεχνικής μελέτης της μονάδας μεταλλουργίας, η οποία επεστράφη από τον υπουργό, απόφαση που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το ΣτΕ. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και σύμφωνα με τον νόμο δυνατό για την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας μεταλλουργίας χρυσού, σε αντίθεση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αρνείται αδικαιολόγητα να χορηγήσει την απαιτούμενη έγκριση τεχνικής μελέτης.

Στην εξώδικη πρόσκληση απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος αφήνοντας αιχμές κατά της Ελληνικός Χρυσός.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σχετικά με εξώδικα που στάλθηκαν από την εταιρεία στον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη, στον Υπουργό ΕΘΑ και στον ίδιο και αν αυτά συσχετίζονται με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «έχουμε μια επιχείρηση η οποία έχει μια σύμβαση με το Δημόσιο και μία έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη δραστηριότητα αυτή. Ασχέτως λοιπόν της προσωπικής μου άποψης, σχετικά με το αν είναι εφικτή ή όχι η τεχνολογία, αν είναι περιβαλλοντικά δυνατά ή όχι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην αδειοδότησή της, εφόσον η πολιτεία έχει δώσει κάποιες άδειες και μία σύμβαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να εφαρμόσει το σύνολο των υποχρεώσεων και των κανόνων της σύμβασης με το Δημόσιο».

Δήλωσε ότι του κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η δημοσιοποίηση του εξωδίκου της Ελληνικός Χρυσός αλλά και η αποστολή εξωδίκου προς τον ίδιο προσωπικά καθώς όπως εξήγησε αυτό δεν έγινε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο, κάποιο σκοπό εξυπηρετεί «δηλαδή κάποιο σκοπό εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση προς τα Μέσα Ενημέρωσης των εξωδίκων από την ίδια την Ελληνικός Χρυσός».

«Έχω την εντύπωση ότι η εταιρεία προσπαθεί με μέσα δημοσιότητας να αναπληρώσει παραγωγικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες που δεν υλοποιούνται. Δεν γίνεται επιχειρηματικότητα με δημοσιεύσεις εξωδίκων. Επιχειρηματικότητα γίνεται με τους κανόνες της ισονομίας και της περιβαλλοντικής προστασίας. Η επιχείρηση έχει μια σύμβαση και έχει μια περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις οποίες και καλείται να υλοποιήσει» σημείωσε.

Επανέλαβε ότι «ο μόνο που έχει πει δημόσια και αυτό το οποίο περιλαμβάνει και το εξώδικο είναι ότι «η επιχείρηση δεν έχει υλοποιήσει το σχέδιο που έχει με το ελληνικό Δημόσιο. Το Δημόσιο πρέπει να εκπροσωπήσει και να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του και όταν αυτά θίγονται καλά κάνει και πάει στη διαιτησία».

Διευκρινίζει ότι το εξώδικο αναφέρεται στις δικές του δηλώσεις (τις οποίες και ζητεί να ανασκευάσει) και όχι σε δήλωση του κ. Καμμένου.

«Άρα η επιχείρηση έχει κάνει εξώδικο σε εμένα, γιατί υπερασπίστηκα τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου διαχρονικά, και μάλιστα τα συμβατοποιημένα, και όχι με βάση την προσωπική μου άποψη» συμπεραίνει και προσθέτει ότι «επιχειρηματικότητα με δελτία Τύπου δεν γίνεται».

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΝ στις 23/5/2017, είναι η επίλυση του θέματος μέσω προσφυγής στη διαιτησία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση