Επεκτείνεται η έρευνα για πλαστικό στα στομάχια θαλασσίων χελωνών στα ελληνικά νερά

Επεκτείνεται γεωγραφικά η άδεια για συλλογή δειγμάτων που αφορά την έρευνα και μελέτη της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά στη Μεσόγειο, με την καταγραφή της παρουσίας του αριθμού και των χαρακτηριστικών πλαστικών αντικειμένων στο γαστρεντερικό σύστημα θαλασσίων χελωνών, ως δείκτης της θαλάσσιας ρύπανσης, με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Δήμητρη Γερμανού.

Το έργο αφορά στη σύνταξη ενός κοινού πρωτοκόλλου για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης και σ' αυτό συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι από 4 χώρες, εντάσσεται δε στο πρόγραμμα INTERREG ΜΕD (2014-2020), με την ονομασία «MEDSEALITTER: Developίng Medίterranean - specίfic protocols £ο protect biodίversίty form lίtter impact at basίn and local ΜΡΑs scales». Στόχος του έργου είναι η εκτίμηση της επίδρασης θαλάσσιων απορριμμάτων (macrolitter-microlitter) σε θαλάσσιους οργανισμούς - κλειδιά για τη θαλάσσια ρύπανση (θαλάσσιες χελώνες - ψάρια - πολύχαιτοι).

Από την Ελλάδα συμμετέχουν ως εταίροι το Ελληνικός Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που θα αναλάβει την ανάλυση ζωικών ιστών αναφορικά με τη συγκέντρωση πλαστικών και το ΜΕDASSET που θα διευκολύνει το ΕΛΚΕΘΕ παρέχοντας τα απαραίτητα δείγματα ιστών των θαλάσσιων χελωνών.

Τα είδη που θα μελετηθούν είναι οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και Chelonia Mydas, ενώ η συλλογή των απαραίτητων δειγμάτων αφορά περίπου 50 δείγματα που θα προκύψουν αποκλειστικά από εκβρασμένα νεκρά άτομα.

Οι περιοχές της έρευνας που προστίθενται στις ήδη αδειοδοτημένες είναι οι παράκτιες περιοχές και τα νησιά των νομών Αργολίδας, Κορινθίας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Λέσβου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Αγίου Νικολάου Κρήτης και Θεσπρωτίας, από ιδιώτες κτηνίατρους των παραπάνω νομών, με την καθοδήγηση της κυρίας Αναστασίας Κομνηνού, αναπληρ. Καθηγήτριας τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, Α.Π.Ο.

Το συντονισμό της έρευνας Θα έχει η κα Ελένη Καμπέρη, ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Η άδεια ισχύει από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και είναι ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές.

Πριν από την έρευνα και μελέτη στα πεδία, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τις Διευθύνσεις Δασών των περιοχών ενδιαφέροντος, για να οριστούν από κοινού, οι χρόνοι και οι τοποθεσίες των παρεμβάσεων.

«Η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί με τρόπο που να εξασφαλίζει τη λιγότερο δυνατή όχληση στα είδη της άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων της», καταλήγει η απόφαση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση