ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τη συγκρότηση επιχειρησιακών σχεδίων σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα οποία θα προταθούν προς υλοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα αφορούν σε βιώσιμα και ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια με επίκεντρο την μεταποίηση προϊόντων διατροφής, θα προωθήσει η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Το καταστατικό της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες από το Περιφερειακό Συμβούλιο και όπως δήλωσε στο Greenagenda.gr ο Πρόεδρος της κ. Κώστας Κιλτίδης, δύο είναι οι προτεραιότητες του μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Μέριμνά μου είναι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 να θεμελιωθεί η αγροδιατροφική αλυσίδα της Κεντρικής Μακεδονίας και να προωθηθούν με συγκεκριμένες δράσεις προϊόντα εγνωσμένης αξίας», τονίζει ο κ. Κιλτίδης και προσθέτει πως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη δεν έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα.

«Ο πρωτογενής τομέας είναι το 1/10 της Σύμπραξης σε οικονομικό περιεχόμενο. Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα έχει συμμετοχή στο ΑΕΠ κάτω από 4%. Αντίθετα η αγροδιατροφική υπόσταση με την μεταποιητική βιομηχανία στα τρόφιμα έχει το 23,5% και είναι η πρώτη οικονομική παράμετρος του ΑΕΠ», επισημαίνει ο ίδιος.

«Με την πρωτοβουλία της Σύμπραξης θα λάβουν "σάρκα και οστά" επενδύσεις, θα εισηγηθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ανάλογα σχέδια, τα οποία θα πρέπει να έχουν επαρκή υποστήριξη στο επίπεδο του βάθους της παραγωγής. Εάν δεν υφίσταται επαρκής όγκος παραγωγής, θα ματαιοπονούμε και δεν θα έχουμε οικονομικό αποτέλεσμα» υπογραμμίζει περαιτέρω ο κ. Κιλτίδης.

Δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέχρι και δέκα μεταποιητικές μονάδες προϊόντων διατροφής στην Κεντρική Μακεδονία, με στόχο την ανάδειξη της αγροτικής παραγωγής της μακεδονικής γης.

Μεταξύ των 17 φορέων που συμμετέχουν (και ίσως αυξηθούν μελλοντικά) στην «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», εκτός της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, συμμετέχουν οι Δήμοι Δέλτα, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Παιονίας και Ωραιοκάστρου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, η Gaia Επιχειρείν Α.Ε., η ΕΝΟΑΒΕ και η ΚΑΘ Α.Ε..

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο κεφάλαιο του φορέα με ποσοστό 47,125% και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέχουν εταιρικές μερίδες ποσοστού 52,875%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση