Επιτάχυνση διαδικασιών για τη μονάδα απορριμμάτων δυτ. Θεσσαλονίκης ζητεί η ΠΕΔΚΜ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην δυτική Θεσσαλονίκη, θα ζητήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Αυτό αποφάσισε σήμερα το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ, κατά την συνεδρίασή του, στην οποία έγινε γνωστό ότι ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στο γραφείο του υπουργού, ενώ ελήφθη και σχετική απόφαση από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι η σχετική απόφαση προβλέπει τη δημιουργία της μονάδας, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ με αφορμή την επισήμανση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ότι το έργο μπορεί να γίνει με κρατική χρηματοδότηση, είπε ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση μαζί του, ώστε να προχωρήσει το θέμα. «Εμείς πάμε με ΣΔΙΤ, όπως αποφασίσαμε και αν βρεθούν τα κρατικά χρήματα συγκεκριμένα, δεν είμαστε δογματικοί» σημείωσε.

Αντίθετος με τη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ, Απόστολος Αντωνούδης. «Eμείς πάμε ανάποδα, ενώ ο υπουργός λέει ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αν διαπιστωθεί ότι είναι ελλιπής η χρηματοδότηση, τότε να συμπληρωθεί με ΣΔΙΤ» σημείωσε.

Την ανάγκη να βρεθεί κατ΄ αρχάς το οικόπεδο στο οποίο θα γίνει η μονάδα στη δυτική Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που χωροθετήθηκε στον Άγιο Αντώνιο, εκτίμησε ότι το έργο θα μπορεί να δημοπρατηθεί τον Ιούλιο, καθώς τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Είπε ακόμη, ότι ο ίδιος θα σταθεί αντίθετος στο ενδεχόμενο η μονάδα του ανατολικού τομέα να καλύψει και τις ανάγκες του δυτικού τομέα.

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε σήμερα να συμμετέχει στην καμπάνια της πρωτοβουλίας «Σώστε το νερό» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, επανέλαβε ότι η ΠΕΔ-ΚΜ είναι διαχρονικά υπέρ της μη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε στην Ευρώπη να γίνεται επαναδημοτικοποίηση στα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης του νερού, σε πόλεις ανάλογες με τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερες ακόμη. Αυτό διότι και η τιμή του νερού ως καταναλωτικό αγαθό διασφαλίζεται και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συνεδρίαση, με πρωτοβουλία της ΠΕΔ-ΚΜ εξοπλίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν τα Κέντρα Υγείας Αριδαίας και Μουδανιών, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, ενώ εξοπλίστηκαν ιατροτεχνικά, τα δύο αγροτικά ιατρεία στον Δήμο Σιντικής στο Σιδηρόκαστρο, ένα αγροτικό ιατρείο στην Επτάλοφο Κιλκίς και το αγροτικό ιατρείο των Προμάχων, στην επαρχία Αριδαίας Πέλλας.

Επίσης, τρία αιμοκαθαρτικά μηχανήματα δωρήθηκαν στα νοσοκομεία Πολυγύρου, Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης και Έδεσσας, ενώ έγινε δωρεά από την ΠΕΔ-ΚΜ ενός μηχανήματος μικροχειρουργικών επεμβάσεων στην ουρολογική κλινική του Θεαγένειου νοσοκομείου και είναι έτοιμο για παράδοση ένα ακόμη μηχάνημα στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση