Επ’ αυτοφώρω «σύλληψη» για ρύπανση σε αναδασωτέα έκταση στα Πεύκα

Μπάζα, πλαστικά, είδη οικιακού εξοπλισμού και χαρτική ύλη στο δάσος από ασυνείδητους που θα κληθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ασυνείδητοι προχώρησαν στην απόρριψη μπαζών, προκαλώντας ρύπανση ευρείας έκτασης. όπως αποκάλυψαν συνεργεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.Τα τελευταία περιστατικά εντοπίστηκαν από κλιμάκιο του δήμου υπό τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας με αρμοδιότητα στη Δ.Ε. Πεύκων Αλέκο Σιμητόπουλο, ο οποίος ανέφερε τα γεγονότα στο Δασαρχείο προκειμένου να παρέμβει και να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Πρόκειται για εκτεταμένη ρίψη μπαζών, πλαστικών, ειδών οικιακού εξοπλισμού, μεταλλικών αποβλήτων και χαρτικής ύλης στην περιοχή των παλιών λατομείων, που βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή στις παρυφές του οικισμού των Πεύκων.

Στη μια περίπτωση, μάλιστα, ο ασυνείδητος παραβάτης «συνελήφθη» επ’ αυτοφώρω την ώρα που «άδειαζε» μεγάλη ποσότητα χαρτικής ύλης σε τμήμα του δάσους πλησίον της οδού που οδηγεί από τα ειδικά σχολεία (πρώην ΨΚΒΕ) στην Περιφερειακή Οδό στο ύψος των νοσοκομείων «Γ.Παπαγεωργίου» και 424ΓΣΝ. Εκεί, ο κ.Σιμητόπουλος, συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη, κατέγραψε το γεγονός και τα στοιχεία του παραβάτη, τα οποία παρέδωσε στη Δασική Υπηρεσία για την υποβολή μήνυσης.

«Η προστασία του περιβάλλοντος από την οποιαδήποτε πηγή ρύπανσης, μόλυνσης και υποβάθμισής του, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε έναντι οποιουδήποτε κόστους. Αυτό ας το συνειδητοποιήσουν οι πάντες και όλοι οι ασυνείδητοι επίδοξοι παραβάτες, απέναντι στους οποίους θα είμαστε αμείλικτοι» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με αφορμή δυο νέα θλιβερά περιστατικά που εντοπίσθηκαν σε αναδασωτέα περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων.Να σημειωθεί ότι στην περιοχή των Πεύκων τα κρούσματα της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των υδροφόρων οριζόντων είναι συχνά.Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν στον οικισμό των Νερόμυλων, όπου ασυνείδητος οδηγός φορτηγού συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να ρίχνει μπάζα κι άλλα υπολείμματα οικοδομικών εργασιών πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου στο 4,5ο χλμ. της οδού Θεσσαλονίκης-Ασβεστοχωρίου, κι ένας άλλος στη συμβολή των ρεμάτων του Ξηροποτάμου και του Φιλύρου. Και οι δύο παραβάτες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης με τον πρώτο να καταδικάζεται και το δεύτερο να βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης για τη δίκη που έγινε πρόσφατα.Μια άλλη περίπτωση ρύπανσης είναι αυτή που αποκαλύφθηκε με την παράνομη παροχέτευση βοθρολυμάτων στο ρέμα του Ξηροποτάμου από γειτονικό οικοδομικό συγκρότημα. Εναντίον των ιδιοκτητών ασκήθηκαν μηνύσεις και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τη δίκη που επρόκειτο να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου να αναβάλλεται για το Δεκέμβριο.

«Το περιβάλλον είναι η ίδια μας η ζωή. Δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας για να το θεωρούμε περιουσιακό μας στοιχείο και να μπορούμε να το κάνουμε ό,τι θέλουμε. Το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και οφείλουμε να το παραδώσουμε σ’ αυτά υγιέστερο και αναζωογονημένο. Για αυτό και δεν θα σταματήσουμε να αναπτύσσουμε δράσεις που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό, είτε μέσα από μεγάλες εκστρατείες αναδάσωσης, όπως έγινε πρόσφατα στο Σέιχ-Σου και στα Πεύκα, είτε μέσα από εκστρατείες καθαριότητας. Κυρίως, όμως, μέσα από αυστηρούς ελέγχους και διαρκή περιφρούρηση, παραπέμποντας στον εισαγγελέα κάθε ασυνείδητο και ανεύθυνο παραβάτη για την παραδειγματική του τιμωρία. Είμαστε ανυποχώρητοι, αδιάλλακτοι και αμείλικτοι, κι αυτό ας το καταλάβουν όλοι οι επίδοξοι παραβάτες. Ασυλία δεν υπάρχει για κανέναν που εγκληματεί σε βάρος του περιβάλλοντος», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Αλ.Σιμητόπουλος καλεί τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους να συνεργαστούν με τις δημοτικές υπηρεσίες για την έγκαιρη και άμεση επέμβασή τους σε κάθε περιστατικό ρύπανσης. «Η προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να συνεργαστούμε στενά. Καλούμε τους συμπολίτες μας, μόλις πέσει κάτι στην αντίληψή τους, να μας ενημερώνουν άμεσα προκειμένου να ασκήσουμε με αποτελεσματικότητα τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις μας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!