Ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αποδοτικότητα

του Νίκου Αβουκάτου

Στο αναθεωρημένο φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ για την ενέργεια, τον στόχο του σχεδίου αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλουν στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, στη βάση υλοποίησης του στρατηγικού πλαισίου της ενεργειακής Ένωσης αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, μιλώντας στη Greenagenda.gr.

Στόχος αυτού του σχεδίου για την ενεργειακή Ένωση είναι η επίτευξη των στόχων για την Κλιματική Αλλαγή αλλά κυρίως να προσφέρεται στους καταναλωτές της ΕΕ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις  μια ασφαλή, αειφόρο, ανταγωνιστική και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

«Στο πεδίο της ενεργειακής αποδοτικότητας η δέσμευση της ΕΕ προχωρά πέρα της νομοθεσίας. Βάση αυτής προσανατολίζει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια σε επενδύσεις που αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα για να αναπτυχθεί περαιτέρω η αγορά σε αυτό τον τομέα», τόνισε ο κ. Κανιέτε.

Για παράδειγμα, η στήριξη του Ευρωπαϊκού Κατασκευαστικού και Επενδυτικού Ταμείου (ESIF) σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα έχει επεκταθεί σε 18 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2014 -2020, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο 2007-2013. Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν ενεργειακή αποδοτικότητα σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια ύψους 13,3 δισ. ευρώ και σε επιχειρήσεις 3,4 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ως μέρος του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) επίσης είναι ένα βασικό εργαλείο ενεργοποίησης της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενεργειακή απόδοση. Ήδη μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί από το συγκεκριμένο ταμείο το 27% των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων έχει ως στόχο να κάνει τη διαφορά με τη διαθεσιμότητα της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης σε έργα ενεργειακής απόδοσης, βοηθώντας εργασίες ενεργειακής απόδοσης αλλά και τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών εργαλείων που επιτρέπουν μια συγκέντρωση των κεφαλαιακών πόρων» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο ειδικά χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης με αρχικό κεφάλαιο 265.000.000 ευρώ που παρέχει χρηματοδότηση με βάση την αγορά σε δημόσια έργα και το Ιδιωτικό Ταμείο για την Ενεργειακή Απόδοση που συνδυάζει δανεισμό από την ΕΤΕπ προς τις ιδιωτικές τράπεζες, μαζί με τις εγγυήσεις και τεχνική βοήθεια με στόχο να προκαλέσει επενδύσεις 650 εκατομμυρίων ευρώ.

«Το project ELENA διευκολύνει την ανάπτυξη του έργου παρέχοντας βοήθεια σε φορείς υλοποίησης έργων  αλλά, να τους βοηθήσει  στις ιδέες τους και να εξασφαλίσει την ανάπτυξη των συγκεντρωτικών και φιλόδοξων κατάλληλων προγραμμάτων ενεργειακής απόδοσης» κατέληξε ο κ. Κανιέτε.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση