Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Βραβεύονται οι βιώσιμοι δήμοι της Ελλάδας

Εκφράζοντας τη θερμή υποστήριξή τους και εκπροσωπώντας την ελληνική εκστρατεία για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Πράσινο Ταμείο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 17.30 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την τελετή βράβευσης των ελληνικών δήμων που συμμετείχαν στην εκστρατεία για το 2018.

Μεγάλος αριθμός στελεχών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, θα συμμετέχουν στη βραδιά που θα αναδείξει τις βιώσιμες, ως προς την αστική κινητικότητα, ελληνικές πόλεις, ενώ δήμαρχοι, των οποίων οι πόλεις έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στην εκστρατεία, θα αναδείξουν τις καλές πρακτικές. Τα βραβεία που θα δοθούν βασίζονται στην επιτυχημένη κατάταξη των ελληνικών συμμετοχών, από την ευρωπαϊκή επιτροπή, της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κεντρικό χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υφυπουργός κος Γιώργος Δημαράς, ενώ θα παρευρεθούν ο Υπουργός κος Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, γύρω από την «ομπρέλα» της βιώσιμης κινητικότητας, με δράσεις και έργα στην κατεύθυνση της αειφορίας, της καινοτομίας, της τεχνολογικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής έχει αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη έχουν αρχίσει να επιβραβεύονται τα πρώτα αποτελέσματα καθώς οι ελληνικοί δήμοι έχουν αναδειχθεί σε κορυφαίους συμμετέχοντες. Την περσινή χρονιά η Ηγουμενίτσα κατέκτησε το 1ο ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία των μικρών πόλεων και φέτος η Καρδίτσα βρέθηκε στην κορυφή, στην τελική τριάδα των φιναλίστ της ίδιας κατηγορίας, σε μια εκστρατεία που συμμετείχαν περίπου 2.800 ευρωπαϊκές πόλεις! Η ίδια η Ευρωπαία Επίτροπος Violeta Bulc αναφέρθηκε στις σπουδαίες ελληνικές συμμετοχές και στην «Καρδίτσα που έκλεψε τις καρδιές μας με τις προσπάθειές της να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της».

Στην ίδια ενημέρωση επισημαίνεται ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί βασικό αρωγό και υποστηρικτή αυτής της δυναμικής. Σε εθνικό επίπεδο έχει θέσει, ως βασικό του στόχο, την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας, η οποία αποτελεί κινητήριο μοχλό για τη συνεκτική βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την άνθηση της οικονομίας και την ανάκαμψη γειτονιών που είναι "μη εύκολα προσπελάσιμες". Παράλληλα, βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας σημαντικές προσπάθειες που γίνονται προς πόλεις βιώσιμες, προσαρμοστικές, φιλικές στο περιβάλλον και τον πολίτη, ασφαλείς, με κοινωνική συνοχή».

Με την Τελετή Βράβευσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης σκοπεύουν να αποδώσουν τα εύσημα και τις ευχαριστίες τους σε όλους τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, με τις δράσεις που οργάνωσαν και τα μόνιμα μέτρα που προώθησαν, έφεραν την Ελλάδα σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην εκστρατεία. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση θα αποτελέσει την αφορμή για να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα και οι προσδοκίες των δήμων, να γίνει ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών, καθώς και να παρουσιαστεί ο σχετικός προγραμματισμός του ΥΠΕΝ.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση καλούνται, λόγω περιορισμένων θέσεων, να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους ΕΔΩ.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΕΕΚ (EUROPEAN MOBILITY WEEK - EMW) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους, αλλά και την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, παρέχοντας στις κωμοπόλεις και τις πόλεις μια ευκαιρία να δοκιμάσουν βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα και να καταστήσουμε τις αστικές περιοχές πιο ευχάριστους τόπους διαβίωσης και εργασίας. Το 2018 ήταν η πιο επιτυχημένη διοργάνωση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ έως σήμερα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.800 κωμοπόλεων και πόλεων. Η ευρεία συμμετοχή των ελληνικών δήμων στην εκστρατεία, σηματοδοτεί το πραγματικό ενδιαφέρον και την ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να δράσει δυναμικά απέναντι σε πολύπλοκα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι υποδομές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση