Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις «έξυπνες πόλεις»

Στο άμεσο μέλλον, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν  την αστική ρύπανση, τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές αλλά και την ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη.

Το νέο μεγάλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τo SMURBS έχει ως στόχο την προώθηση και το συντονισμό της προσέγγισης των «έξυπνων πόλεων», σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων, μέσω της οποίας θα εξυπηρετείται πρωτίστως η ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας στις σύγχρονες πιέσεις

Βασικό εργαλείο, η εκτεταμένη χρήση και συνέργεια των δεδομένων Γεω-επισκόπησης (δίκτυα επιτόπιων μετρήσεων, δορυφορικά δεδομένα, αριθμητικές προσομοιώσεις, καινοτόμες πλατφόρμες π.χ. IoT - δίκτυο των πραγμάτων, εφαρμογές κινητών, UAVs), και απώτερο στόχο αποτελούν (α) η δημιουργία εργαλείων και υπηρεσιών για τη λήψη αποφάσεων από τα Κράτη Μέλη, (β) η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών και (γ) η παρακολούθηση των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της χρηματοδοτικής πλατφόρμας ERA-PLANET του Ορίζοντα 2020, και υπό την ομπρέλα του Συστήματος Συστημάτων Γεω-απεικόνισης  (GEOSS)  και του προγράμματος Copernicus, οραματίστηκε ένα πρόγραμμα «ναυαρχίδα», που θα συντονίσει συγκεκριμένες δράσεις και λύσεις προς την κατεύθυνση των «έξυπνων πόλεων και ανθεκτικών κοινωνιών – smart cities and resilient societies», με τη χρήση και το συνδυασμό δεδομένων Γεω-επισκόπησης (Earth Observations).

Το πρόγραμμα με τίτλο SMURBS (SΜart URBan Solutions), συντονίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 9,2 εκατομμυρίων Ευρώ, μια συντονισμένη συνέργεια 19 ερευνητικών ιδρυμάτων υψηλού κύρους, προερχόμενων από 12 Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών Ινστιτούτων, διαστημικών φορέων και Πανεπιστημίων διαφορετικών κλάδων και επιστημονικού υπόβαθρου

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση