Έργο LIFE F4F: Τροφή από... τρόφιμα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η παραγωγή τροφής από τροφή είναι μία νέα τάση με πρόσημο φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία της ανθρώπινης τροφής, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγε στα σκουπίδια, παράγονται ζωοτροφές με προφανείς θετικές συνέπειες εξοικονόμησης πρώτων υλών.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται μάλιστα σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το LIFE F4F Τροφή από Τρόφιμα, που υλοποιείται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), με τη συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα-ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους σε πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της επεξεργασίας είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της πιλοτικής μονάδας ηλιακής ξήρανσης του προγράμματος, η οποία θα κοστίσει μαζί με τον εξοπλισμό της 155.440 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. κ. Χάρη Μαμουλάκη, «παρακολουθούμε στενά κάθε βήμα υλοποίησης αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες δοκιμές, προχωράμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά μας και πολύ σύντομα θα έχουμε σε λειτουργία ένα από τα πιο πρωτοποριακά Ευρωπαϊκά προγράμματα κυκλικής οικονομίας».

Η διάρκεια του έργου LIFE F4F Τροφή από Τρόφιμα είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 Ευρώ και η επιδότηση του από την ΕΕ 1.459.227,00 Ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει και αξιολόγηση των οικονομικών, εμπορικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία και το προϊόν (από την πηγή έως το ράφι).

Μάλιστα, μέρος της περιβαλλοντικής αξιολόγησης θα είναι ο προσδιορισμός του αποφευχθέντος αποτυπώματος άνθρακα των αποβλήτων τροφής, που μετατρέπονται σε ζωοτροφές.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση