Ηλεκτρικό ρεύμα από τυρόγαλο και στη Θεσσαλονίκη

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μπορεί να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα από τα υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας σε ένα τυροκομείο;

Και όμως γίνεται και αποτελεί μία «πράσινη» διαδικασία, η οποία συμβάλλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Το τυροκομείο Αρβανίτη στις εγκαταστάσεις του στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης υλοποιεί μία ανάλογη πρακτική από το 2016.

Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Βορειολλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ για την παραλαβή, διαχείριση και ανακύκλωση του υπολείμματος τυρογάλακτος.

Η μονάδα ανακύκλωσης βρίσκεται μόλις 7 χλμ από το τυροκομείο και παράγει καθημερινά βιοαέριο. Το παραγόμενο βιοαέριο είναι καύσιμο υλικό με σύσταση 58% μεθάνιο και 14% διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η καύση του παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1 MWatt, που διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Σε καθημερινή βάση τα φορτηγά της Βορειοελλαδικής Αειφορίας ΑΒΕΕ φορτώνουν περίπου έως 40 τόνους υπολειμμάτων τυρόγαλου από το τυροκομείο Αρβανίτη και τους μεταφέρουν στη μονάδα προς ανακύκλωση.

Κατόπιν της επεξεργασίας τους, παράγονται έως και 6.000 κυβικά μέτρα βιοαερίου, τα οποία αποδίδουν τελικά μέχρι 120 kWatt ηλεκτρικής ισχύος σε καθημερινή βάση. Το υγρό υπόλειμμα που απομένει (70%) χρησιμοποιείται στη συνέχεια ως λίπασμα.

Πέντε μονάδες ανακύκλωσης βιοαερίου στην Ελλάδα, 10.000 στη Γερμανία

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανακύκλωση των βιομηχανικών αποβλήτων.

Όπως επισημαίνεται και από σχετικά στοιχεία του Τυροκομείου Αρβανίτη, στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις 5 εταιρείες ανακύκλωσης βιοαερίου, ενώ στη Γερμανία περίπου 10.000.

Το τυροκομείο Αρβανίτη, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και προωθώντας τη χρήση εναλλακτικών, καθαρών πηγών ενέργειας, έχει θέσει ως σταθερό πυλώνα της λειτουργίας του την ανακύκλωση των υπολλειμμάτων του σε μόνιμη βάση και προάγει με τις δυνάμεις του την πράσινη ενέργεια.

Η διαδρομή του τυροκομείου Αρβανίτη ξεκινά το 1980 και είναι γεμάτη από επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ποιότητα των τυριών του έχει αναγνωριστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυριών, αποσπώντας το Χρυσό Βραβείο που για πρώτη φορά απονέμεται σε ελληνική επιχείρηση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση