Ηλιακή ενέργεια: Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πάνω από 50% το 2016

Κατά σχεδόν 50% αυξήθηκε το 2016 η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια σε όλο τον κόσμο, ενώ, αντίθετα, στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 20%, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η SolarPower Europe, η πανευρωπαϊκή κλαδική ένωση ηλιακής ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, την οποία επικαλείται το Energia.gr, η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια σε Ασία και Αμερική αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό, με στόχο τη μετάβαση σε χαμηλού κόστους και «καθαρότερη» ενέργεια, ενώ, την ίδια στιγμή, όσον αφορά την ΕΕ, κατέστη έκδηλη η ανάγκη προσαρμογής του πλαισίου πολιτικής ώστε να είναι έτοιμη για το νέο «ηλιακό κύμα».

Η έκθεση της SolarPower Europe, γνωστής μέχρι πριν λίγα χρόνια ως EPIA ( European Photovoltaic Industry Association – Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών), αναφέρει ότι το 2016 εγκαταστάθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες συνολικά περί τα 6,9 GW ηλιακών συστημάτων, μέγεθος κατά 20% μικρότερο σε σχέση με τα 8,6 GW που είχαν συνδεθεί στο δίκτυο την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η συνδεδεμένη αγορά ηλιακής ενέργειας σημείωσε αύξηση κατά περίπου 49%, ήτοι από τα 51,2 GW το 2015 στα 76,1 GW το 2016.

Όπως επισημαίνει ο εκτελεστικός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών αγοράς της SolarPower Europe, Michael Schmela, η Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλοτε κορυφαία δύναμη στην προώθηση των φωτοβολταϊκών, κινδυνεύει να παραγκωνιστεί από ασιατικές αγορές, όπως η Κίνα, τόσο όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή από ηλιακή ενέργεια όσο και τις νέες εγκαταστάσεις.

«Ακόμη και οι ΗΠΑ, με πολύ μικρότερο πληθυσμό από την ΕΕ των 28, πρόσθεσε σχεδόν διπλάσια δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας το 2016», υπογραμμίζει ο Schmela.

Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας το 2016, έχοντας προσθέσει επισήμως 34,2 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος, μέγεθος που συνιστά αύξηση κατά 125% και πλέον σε σχέση με το 2015. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 14 GW προστιθέμενης ηλιακής ισχύος πέρυσι, σε σύγκριση με τα 7,3 GW το 2015. Τρίτη ήταν η Ιαπωνία, η οποία πρόσθεσε στο δίκτυό της 8,6 GW νέας ηλιακής ισχύος, ενώ τέταρτη ήταν η Ινδία με 4,5 GW.

Από την πλευρά του ο CEO της SolarPower Europe, James Watson, τονίζει ότι «το 2016 θα μείνει στη μνήμη μας ως η χρονιά κατά την οποία υπεγράφησαν οι πρώτες συμφωνίας αγοράς ηλιακής ενέργειας σε επίπεδα που κατέστησαν τα ηλιακά την μορφή ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος σε πολλές περιοχές του κόσμου.

» Με την καθαρή ηλιακή ενέργεια να είναι φθηνότερη από τις ανελαστικές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης σήμερα, υπάρχει η ανάγκη να οδηγήσουμε τον νέο κύκλο επενδύσεων στα ηλιακά ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο της απανθρακοποίησης του ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρισμού».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση