«Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στην Καλαμαριά (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

«Συνδυάζω - Μετακινούμαι!»: Με το σύνθημα αυτό εορτάζεται η εφετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους και η Καλαμαριά.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η σημερινή «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Περίπου 200 μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Ν. Πλαστήρα, στην Κρήνη, και συμμετέχουν σε εμψυχωτικές δράσεις (παιχνίδια στον δρόμο) και δεξιοτεχνίες ποδηλάτου, προκειμένου να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Μέσω ενός διαδραστικό παιχνιδιού, οι μαθητές έκαναν βόλτα στην Καλαμαριά με ποδήλατο. Ένας, μάλιστα, από αυτούς έφτιαξε το ποδήλατό του με ανακυκλωμένο υλικό.

Μόλις το 5% των Ελλήνων χρησιμοποιεί ποδήλατο, την ίδια ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις η μετακίνηση έχει φθάσει το 50%!

Στη σημασία των ήπιων μορφών μετακίνησης στα αστικά κέντρα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ ο Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία Κλεάνθης Μπάρκας, απευθυνόμενος στους μαθητές, μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη και τόνισε τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου.

Επί τόπου βρίσκονται άνδρες της Τροχαίας ενημερώνουν για εκπαιδευτικές δράσεις για την κυκλοφοριακή αγωγή.

Η Ν. Πλαστήρα, από το ύψος της οδού Αγίου Ιωάννη μέχρι την πλατεία Σκρα (εκτός της οδού ανόδου), θα παραμείνει κλειστή έως τις 12:30.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση