Η αποθήκευση ενέργειας στην Κύθνο είναι πλέον γεγονός

του Νίκου Αβουκάτου

Ομάδα εξειδικευμένων τεχνικών του ΕΠΕΓΑ/ AEGEA με την ενεργό υποστήριξη του δήμου Κύθνου ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες την εγκατάσταση πέντε πρωτοποριακών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ιόντων λιθίου (VARTA Pulse 6), σε πέντε δημόσια κτήρια της Κύθνου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου WiseGRID.

Η εναρκτήρια ομιλία του έργου αναμένεται να γίνει στις 5 Ιουλίου, εκδήλωση η οποία σηματοδοτεί ότι η αποθήκευση ενέργειας στην Κύθνο είναι πλέον γεγονός.

Τα κτήρια όπου τοποθετήθηκαν οι μπαταρίες είναι το δημαρχείο στη Χώρα, το Πολυδύναμο Ιατρείο, η τοπική κοινότητα Δρυοπίδας και τα κτήρια διαχείρισης μαρινών στο Μέριχα και τα Λουτρά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο συντονισμού έργου Γιώργο Ηλιού, η λειτουργία των μπαταριών μπορεί να έχει αρκετά οφέλη τόσο για τα κτήρια και τον δήμο όσο και για το ηλεκτρικό σύστημα:

  • Να μειώσουν το κόστος λογαριασμού του κτηρίου αποθηκεύοντας ενέργεια όταν τα τιμολόγια είναι χαμηλότερα (π.χ. νυχτερινό τιμολόγιο)
  • Να αυξήσουν την αξιοποίηση της ενέργειας από ΑΠΕ αποθηκεύοντας την ενέργεια που δεν μπορεί να καταναλωθεί όταν η ζήτηση είναι χαμηλή
  • Να μειώσουν τη φόρτιση του συμβατικού σταθμού σε ώρες αιχμής ζήτησης του συστήματος καλύπτοντας τα τοπικά φορτία
  • Να βελτιώσουν την ευστάθεια και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος
  • Να μειώσουν περαιτέρω του λογαριασμούς των κτηρίων εφόσον συνδυαστούν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Το ευρωπαϊκό έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

«Το νησί θα μετατραπεί σε υπόδειγμα ολοκληρωμένης και έξυπνης διαχείρισης των φυσικών πόρων και υποδομών», σημείωσε ο κ. Ηλιού.

Με προϋπολογισμό που άγγιξε τα 8 εκατ. ευρώ, το «Κύθνος – Έξυπνο Νησί» είναι το μεγαλύτερο έργο έρευνας και ανάπτυξης που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη νησιωτική Ελλάδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση