Η «γαλάζια» απειλή της Γροιλανδίας

Οι αεροφωτογραφίες του βραβευμένου φωτογράφου Timo Lieber που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην εφημερίδα Guardian μας υπενθυμίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερα συγκλονιστικές τεκμηριώνουν την καταστροφική πορεία του πλανήτη αλλά και τις ραγδαίες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη Γροιλανδία.

«Υπάρχουν τόσες πολλές λίμνες, είναι τρομακτικό. Ένα τοπίο που θα περιμέναμε όλοι μας να είναι παρθένα λευκό είναι έντονα μπλε» τόνισε ο βραβευμένος φωτογράφος.Το έντονο μπλε χρώμα εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι, ωστόσο διαπιστώνεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός των λιμνών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ένα ποτάμι που διασχίζει το απέραντο στρώμα πάγου.

blue 22

 

blue 23

Όπως εξηγεί ο κ. Lieber «οι εικόνες είναι σκόπιμα αφαιρετικές. Δεν ήθελα να είναι φωτογραφίες ντοκιμαντέρ. Θα πρέπει να τις παρατηρήσετε από πολύ κοντά για να βρείτε τις μικρές, κρυφές λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αυτό που βλέπετε. Είναι όμορφες, αλλά αυτό που δείχνουν είναι η αλλαγή του κλίματος στη χειρότερή της κατάσταση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση