Η γεωργία ακριβείας απογείωσε καλλιέργεια ρυζιού στον κάμπο της Θεσσαλονίκης

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας στην ποιότητα των προϊόντων αλλά και στην καλύτερη απόδοση της παραγωγής αναφέρθηκε στο Πρακτορείο 104,9 fm ο Γιώργος Ιατρού, γεωπόνος, ειδικός σε συστήματα γεωργίας ακριβείας.

«Είναι μία επιστημονική μέθοδος που μπορεί να εφαρμόσει ο παραγωγός στις καλλιέργειες τοπικά, ώστε να είναι ελεγχόμενες στο χώρο και το χρόνο και όχι με τη λογική “είναι άνοιξη πρέπει να κάνω αυτό στο χωράφι μου», είπε ο κ. Ιατρού και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τη γεωργία από τα χαμηλά στα ψηλά. Εφαρμόζοντας μεθόδους γεωργίας ακριβείας στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερα προϊόντα, πιο συντονισμένη παραγωγή και λιγότερα έξοδα».

Ο κ. Ιατρού περιέγραψε τα θετικά αποτελέσματα εφαρμογής γεωργίας ακριβείας σε καλλιέργεια ρυζιού στον κάμπο της Θεσσαλονίκης.

«Κάνοντας μία εφαρμογή σε 1000 στρέμματα εδώ στον κάμπο της Θεσσαλονίκης σε καλλιέργεια ρυζιού χωρίζοντας αυτά τα στρέμματα σε επιμέρους ζώνες και εφαρμόζοντας λίγο - λίγο λίπασμα ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού πήραμε πάρα πολύ καλή βιομηχανική απόδοση στο ρύζι και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη», τόνισε ο γεωπόνος, ειδικός σε συστήματα γεωργίας ακριβείας.

«Υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στα εδάφη της χώρας, έτσι ακόμα και κάθε στρέμμα μπορεί να χρειαστεί διαφορετική μεταχείριση» όπως εξήγησε ο κ. Ιατρού. «Προσπαθούμε το μειονέκτημα του μικρού κλήρου να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα. Με τη χρήση δορυφορικών φωτογραφιών και αναλύσεων μπορεί ο παραγωγός να έχει ακριβή απεικόνιση των επιμέρους αναγκών στις καλλιέργειες του».

Σύμφωνα με τον γεωπόνο, οι μέθοδοι της γεωργίας ακριβείας εφαρμόζονται σε μεγάλες εκτάσεις της Αμερικής και της Ευρώπης.

«Ακόμα και στον μεγάλο κλήρο χρησιμοποιείται όπως στην Αμερική και Βόρεια Ευρώπη. Πλοηγώντας με τη βοήθεια GPS και δορυφόρων τα τρακτέρ και τα ψεκαστικά εστιάζουν ώστε να μην ρίχνουν πολλές φορές στα ίδια σημεία λιπάσματα ή φυτοπροστατευτικά προϊόντα αντίθετα ψεκάζουν με ακρίβεια εκατοστών», κατέληξε ο κ. Ιατρού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση