Η διατροφή χωρίς κρέας μειώνει στο μισό την κατανάλωση νερού για την παραγωγή τροφίμων

Το διαθέσιμο γλυκό νερό του πλανήτη μειώνεται σταθερά, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί καθημερινά τεράστιες ποσότητες νερού για να παράγει τρόφιμα και ποτά. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα λαχανικά ή τα ψάρια, απαιτεί πολύ λιγότερο νερό.

«Είναι μια θετική κατάσταση τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία» δήλωσε ο Ντέιβι Βάναμ, ερευνητής διαχείρισης νερού στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ίσπρα της Ιταλίας, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.

Η έλλειψη νερού επηρεάζει πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η έλλειψη γλυκού νερού στις λίμνες, τα ποτάμια, τα υπόγεια ύδατα και την υγρασία του εδάφους, θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια. Ο ανταγωνισμός για τους περιορισμένους πόρους θα αυξηθεί καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αλλάζουν.

Με βάση αυτές τις ανησυχίες, ο Βάναμ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν πόση ποσότητα γλυκού νερού χρειάζεται για την παραγωγή των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το αποκαλούμενο «αποτύπωμα νερού» συνυπολογίζει την άμεση και έμμεση χρήση νερού στη διαδικασία εφοδιασμού τροφίμων.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, εξέτασαν λεπτομερείς εθνικές έρευνες για τα τρόφιμα που καταναλώνουν καθημερινά οι άνθρωποι στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αξιολογώντας συνολικά σχεδόν 44.000 μικρές και μεγάλες περιοχές. Δεδομένου ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν τη διατροφή, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα στην εκτίμησή τους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η παραγωγή της ημερήσιας ποσότητας φαγητού για έναν μέσο άνθρωπο στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει είναι μεταξύ 2.700 (Ηνωμένο Βασίλειο) και 3.800 λίτρων νερού (Γερμανία). Αυτό συμβαδίζει με τον παγκόσμιο μέσο όρο που κυμαίνεται γύρω στα 3.000 λίτρα νερού ανά άτομο την ημέρα, αν και η κατώτερη τιμή είναι περίπου 1.500 και η ανώτερη 10.000 λίτρα ανά άτομο την ημέρα.

Το αποτύπωμα νερού για αλκοολούχα ποτά ήταν χαμηλότερο για τους ανθρώπους στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία, επειδή οι Γάλλοι πίνουν περισσότερο κρασί, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, όπου η μπύρα είναι πιο δημοφιλής. Το κρασί απαιτεί περισσότερο νερό για την παραγωγή του από ό,τι η μπύρα.

Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στο αποτύπωμα νερού. Ενδεικτικά στο Λονδίνο, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο καταναλώνουν περισσότερο κρασί κατά μέσο όρο από ό,τι οι άνθρωποι με χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης, και έτσι τα αποτυπώματά νερού τους ήταν αντίστοιχα υψηλότερα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή μειώνει την κατανάλωση νερού για την παραγωγή τροφίμων κατά 35%. Μια χορτοφαγική διατροφή ή μία διατροφή χωρίς καθόλου κρέας αλλά με βάση τα ψάρια οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση, φτάνοντας έως και το 55%, αναφέρει η έρευνα.

«Αν οι άνθρωποι στραφούν σε αυτές τις υγιεινές διατροφές, θα βελτιώσουν τη δική τους υγεία, αλλά θα σώσουν και τεράστιες ποσότητες νερού», δήλωσε ο Βάναμ. «Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εξοικονόμησης πολλών χρημάτων για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», πρόσθεσε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.