Η Ελλάδα θα πιάσει πριν το 2020 τον στόχο για 20% ενέργεια από ΑΠΕ

του Νίκου Αβουκάτου

Η Ελλάδα θα πιάσει νωρίτερα από το 2020 τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ σε ποσοστό 20% του συνολικού ενεργειακού μείγματος.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Β. Τσολακίδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου οκτώ γερμανικές εταιρείες παρουσίασαν καινοτόμες εφαρμογές καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές που θα μπορούσαν, μέσω συνεργειών, να παρέχουν στη χώρα βέλτιστες και αειφόρες λύσεις στην παραγωγή, διαχείριση και την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και στην επεξεργασία του θαλασσινού νερού, μέσω της αφαλάτωσης.

Η ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας βρίσκεται ήδη στο 17% και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να φθάσουμε το 20%, πριν από τον στόχο. Ωστόσο, η καλύτερη δικτύωση είναι αναγκαία και σε αυτό το θέμα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα έξυπνα δίκτυα και τα ενσωματωμένα δίκτυα αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας», είπε ο κ. Τσολακίδης.

«Οι ΑΠΕ χρειάζονται ένα δυνατό δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας αλλά και συστήματα αποθήκευσης. Σήμερα παρουσιάζονται τεχνολογίες που είναι βιώσιμες  και μπορούν να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας δεν τα πάει άσχημα στις ΑΠΕ. Μάλιστα, σε ορισμένους τομείς πρωτοπορεί, όπως στα φωτοβολταϊκά. Το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από την ηλιακή ενάργεια έχει  ξεπεράσει και αυτό της Γερμανία», συνέχισε, αλλά έσπευσε να καυτηριάσει το ακριβό κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα.

Κατέληξε, δε, λέγοντας, ότι η χώρα σήμερα καταναλώνει κυρίως ορυκτά καύσιμα, σε ποσοστό 80% που προέρχονται από εισαγωγές».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.