Η ελληνική γεύση τυριών ταξιδεύει παντού

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο
Τουρισμού προωθούν το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Σε συνεργασία με τις περιφέρειες της χώρας, τους παραγωγούς και ανθρώπους από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ξεκινούν οι δράσεις με σκοπό την ευρεία διάδοση και την προβολή των ελληνικών προϊόντων που θα συμβάλουν στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος αλλά και την τοπική ανάπτυξη της κάθε περιοχής.Η «Παλέτα των Κυκλαδίτικων Τυριών», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Έκθεσης Zootechnia 2013 στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ κέρδισε τις  εντυπώσεις. Έγινε γνωστό  στους επισκέπτες ότι στις Κυκλάδες υπάρχουν 40 ελληνικά τυριά μοναδικής γεύσης και ποιότητας. Τα τυριά της παλέτας θα είναι από εγκεκριμένα τυροκομεία της περιοχής και στόχος είναι κάθε παλέτα να αποτελέσει έναν «πίνακα» σε κάθε επιχείρηση φιλοξενίας και εστίασης.

Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο "Παλέτα παραδοσιακών τυριών", που αρχίζει πιλοτικά από τις Κυκλάδες, έχει ως στόχο αφενός να δελεάσει 'Έλληνες και ξένους τουρίστες με τη γευστική ποικιλία των προϊόντων της ελληνικής τυροκομίας και αφετέρου να τους μυήσει σε ιστορικά, πολιτιστικά ακόμη και μυθολογικά στοιχεία, που συνδέονται άρρηκτα με το τυρί.Στόχος της δράσης είναι στα ελληνικά εστιατόρια και ξενοδοχεία να διατίθενται τα θαυμάσια πιστοποιημένα τοπικά τυριά, πολλά από τα οποία δεν είναι καν γνωστό ότι υπάρχουν, ακόμη και στον τόπο παραγωγής τους.

Ξεκινώντας από τις Κυκλάδες, οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των ελληνικών περιφερειών, θα "επιστρατευτούν" για να εντάξουν τα τοπικά τυριά στο μενού ολοένα και περισσότερων εστιατορίων, συνοδευόμενα πάντα από έναν μικρό επεξηγηματικό οδηγό, που θα τα συνδέει με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Το ΥΠΑΑΤ ετοιμάζει την χαρτογράφηση των «Παραδοσιακών Τυριών», αλλά και όλων των Παραδοσιακών Προϊόντων καθώς και τη δημιουργία ενός «Άτλαντα /Παραδοσιακών Ελληνικών Προϊόντων».Η προετοιμασία και η δουλειά που γίνεται για την «Παλέτα των Τυριών» δημιουργεί τη βάση ώστε να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο και στην προσπάθεια για το «Ελληνικό Πρωινό» (προδιαγραφές ποιότητας , υγιεινή και ασφάλεια, επάρκεια προϊόντων), την οποία έχει ξεκινήσει το ΞΕΕ  και στην οποία το ΥΠΑΑΤ παρέχει πλήρη υποστήριξη με τις δράσεις του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.Η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού έχει αρχίσει εδώ και καιρό με μια σειρά από πρωτοβουλίες και ανακοινώθηκε επίσημα στη PHILOXENIA 2012. Τώρα χρειάζεται πλέον δουλειά και υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν και όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Τσαυτάρης, “να μπορούν οι εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, να γευθούν τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα και να γίνουν οι ζωντανοί πρεσβευτές της ποιότητας της ελληνικής γεωργίας.”

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!