Η Ενεργειακή Ένωση αφορά τη μεταμόρφωση της οικονομίας μας

του Μάρος Σέφκοβιτς*

Το χειμερινό πακέτο προτάσεων της Κομισιόν πρόκειται να είναι κομβικό σημείο για τον κλάδο της ενέργειας, όμως έχει ευρύτερη σημασία, καθώς αφορά και τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Μετά από 300 χρόνια εκβιομηχάνισης, η ευρωπαϊκή κοινωνία κινείται προς μια αειφόρο ύπαρξη. Ενώ το ΑΕΠ μας έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1990, οι εκπομπές ρύπων μας περιορίστηκαν κατά 22%.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να αποσυνδέσουμε τις εκπομπές από την οικονομική μας ανάπτυξη και αποδείξαμε ότι δεν χρειάζεται να βαίνει το ένα έναντι του άλλου.

Ακόμα πιο σημαντική είναι η διαπίστωση που κερδίζει έδαφος διεθνώς ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον μια πολύ μεγαλύτερη ύφεση από αυτή του 2008. Στο κάτω-κάτω, στον 21ο αιώνα βιώσαμε τα εννέα από τα δέκα θερμότερα έτη ιστορικά, με το 2016 να είναι το πιο καυτό από όλα.

Ειρωνικά, το 2016 ήταν και το πιο επιτυχημένο έτος στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και η ανακοίνωση του πακέτου μας με τίτλο «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» αποδίδουν πιστά την ισχυρή βούληση του 2016.

Με το πακέτο αυτό προτείναμε όσα ανακοινώσαμε αρχικά το 2015 στην στρατηγική-πλαίσιο για μια ανθεκτική ενεργειακή ένωση. Για αυτό το λόγο αποκαλώ το 2016 ως έτος κατάθεσης και το 2017 έτος εφαρμογής.

Το πνεύμα του πακέτου αυτού δεν είναι μόνο ότι θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους κλιματικούς και ενεργειακούς μας στόχους. Είναι επίσης θεμελιωδώς ένα εργαλείο εκσυγχρονισμού του βιομηχανικού και οικονομικού μας ιστού, προς όφελος των πολιτών.

Συνιστά μια αλλαγή παραδείγματος όπου θέλουμε να εγκαταλείψουμε τα κεντρικά συστήματα ορυκτών καυσίμων και να στραφούμε σε ένα περισσότερο αποκεντρωμένο, απανθρακοποιημένο, δημοκρατικό, διαφοροποιημένο, ψηφιακό και διεισδυτικό μοντέλο.

Ως εκ τούτου, δεν αφορά μονάχα την ενέργεια ή τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά αφορά την επανασύσταση της οικονομίας μας, τις πηγές ανάπτυξης, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική πρόνοια. Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής έχει μεγάλο νόημα και επιχειρηματικά.

Αν φτάσουμε στα ύψη του νέου παγκόσμιου αγώνα ενεργειακής μετάβασης, θα ανοιχτούν νέες εμπορικές ευκαιρίες που θα φέρουν πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα θα εκσυγχρονίσουν ολόκληρη την οικονομία και θα βοηθήσουν να σωθεί ο πλανήτης.

Στις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ψηφιοποίηση αναπτύχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τις μεγάλες καινοτομίες στις ΑΠΕ και στις μεταφορές. Οι καινοτομίες αυτές αμφισβητούν διαρκώς τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα και οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εισέλθουν σε αυτή την καμπύλη μάθησης στις ανώριμες αειφόρες τεχνολογίες και να κεφαλαιοποιήσουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ήδη η Ευρώπη.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή την επείγουσα ευθύνη ενσαρκώνεται στο Στρατηγικό Ενεργειακό Τεχνολογικό Σχέδιο (SET). Συντονίζει τα κράτη-μέλη προς την ανάπτυξη δέκα τεχνολογιών: Τη μείωση του κόστους των ΑΠΕ και την διείσδυσή τους, την ανάπτυξη έξυπνων κατοικιών, την ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτήρια, την αποδοτικότητα της βιομηχανίας, την ενίσχυση της μεταφοράς ενέργειας, την ανταγωνιστικότητα στην αποθήκευση ενέργειας, την έρευνα στην δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και την ασφάλεια στην πυρηνική ενέργεια.

Το φετινό έτος θα σηματοδοτήσει την πάροδο δέκα ετών με συνεχείς προσπάθειες στον τομέα της καινοτομίας. Στο σχέδιο SET έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για την έρευνα ώστε να επιτύχουμε μείωση του κόστους, βελτιωμένη απόδοση και παγκόσμια εφαρμογή.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, εισάγουμε καλύτερη εκπαίδευση, έρευνα και επιχειρηματικότητα μέσα στον κύκλο καινοτομίας, όπως συζητήθηκε πέρυσι το Νοέμβριο στη Μπρατισλάβα στα πλαίσια συνεδρίου για το SET.

Υποστηρίζοντας αυτές τις νέες τεχνολογίες, θα βοηθήσουμε το σύνολο να επωφεληθεί από χαμηλότερα τιμολόγια, καλύτερες ενεργειακές υπηρεσίες, καθαρότερο αέρα και ποιότητα ζωής. Χωρίς το σχέδιο SET και άλλες πρωτοβουλίες όπως ο Horizon 2020, η απάντησή μας στην κλιματική αλλαγή θα ήταν περιορισμένη σε μια χρονική συγκυρία που κρίνεται άκρως απαραίτητη.

Αναλύοντας την πρόοδο που επιτύχαμε προς τη μεταμόρφωση προς μια πιο βιώσιμη οικονομία, παρουσιάσαμε πρόσφατα την «Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης». Εξετάσαμε που βρισκόμαστε και τι απομένει να γίνει για να έχουμε μια ενεργειακή ένωση που καλύπτει τις διάφορες ανάγκες των 28 κρατών-μελών.

Επίσης, κοιτάξαμε την πρόοδο σχετικά με την ενεργειακή καινοτομία και τα επόμενα βήματα. Θέσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες για το 2017 και επειδή θέλουμε η ενεργειακή ένωση να έχει μια ισχυρή κοινωνική και εξωστρεφή διάσταση, θα συνεχίσουμε μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση στο εσωτερικό με ταυτόχρονη ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ηγεσίας για την κλιματική δράση στο εξωτερικό.

*Ο Μάρος Σέφκοβιτς είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση

Πηγή: Euractiv.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.