Η Ισλανδία θέλει να ηλεκτροδοτήσει τη Βρετανία με ενέργεια από μάγμα

Διεθνής κοινοπραξία ετοιμάζεται να δημιουργήσει στην Ισλανδία την πρώτη γεωθερμική εγκατάσταση που αξιοποιεί τη θερμότητα από το μάγμα ενός ηφαιστείου. Και εφόσον το εγχείρημα πετύχει, η Ισλανδία θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Βρετανία.

Η Ισλανδία ήδη καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια με γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Οι πρώτες ενδείξεις για τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής ήρθαν το 2009, όταν ερευνητές που πραγματοποιούσαν ερευνητική γεώτρηση χτύπησαν κατά λάθος το θάλαμο μάγματος κάτω από το ηφαίστειο Κράφλα της Ισλανδίας. Κατάφεραν τελικά να αξιοποιήσουν τη σπάνια ευκαιρία , δείχνοντας ότι η γεώτρηση μπορούσε να προσφέρει μεγάλες ποσότητες ατμού, που θα μπορούσε να διοχετευτεί σε ηλεκτρογεννήτριες.

Το νέο σχέδιο για την εμπορική αξιοποίηση αυτής της ενέργειας αφορά μια νέα γεώτρηση βάθους 2,1 χιλιομέτρων μέσα στον ίδιο θάλαμο μάγματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, το πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων συντονίζεται από την ισλανδική Ομάδα Γεωθερμικής Έρευνας (GEORG) και τη βρετανική γεωλογική υπηρεσία BGS, με τη συμμετοχή 38 εταιρειών και ινστιτούτων από 11 χώρες.

Σύμφωνα με το GEORG, μια γεώτρηση που αντλεί θερμότητα απευθείας από το μάγμα μπορεί να δώσει 5 με 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια συμβατική γεωθερμική γεώτρηση.

Η εμπορική αξιοποίηση της ενέργειας του μάγματος θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο σχέδιο που συμφώνησαν πέρυσι η Ισλανδία με τη Βρετανία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού ηλεκτρικού ρεύματος.

Το προτεινόμενο καλώδιο IceLink, που θα ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου με μήκος 1.000 χιλιόμετρα, θα αρκούσε για την ηλεκτροδότηση 1,6 εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το In.gr.

Το σχέδιο όμως καθυστέρησε έπειτα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και την ανησυχία ότι οι εξαγωγές ενέργειας θα οδηγούσαν σε αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ισλανδούς καταναλωτές.

Το ηφαίστειο Κράφλα, όμως, θα μπορούσε να αυξήσει θεαματικά την ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό «σχεδόν σίγουρα θα έδινε ώθηση στο προτεινόμενο σχέδιο [του IceLink]» εκτίμησε μιλώντας στο Reuters ο Γουέιν Μπράιαν, αναλυτής της British Alpha Energy.

H πρώτη φάση του προγράμματος στο Κράφλα προγραμματίζεται να αρχίσει το 2020 με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική γεωλογική υπηρεσία.

Στη φάση αυτή προβλέπονται επίσης μελέτες για την προστασία από ηφαιστειακές εκρήξεις. Οι ερευνητές του GEORG, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι οι γεωθερμικές γεωτρήσεις είναι εντελώς απίθανο να οδηγήσουν σε έκρηξη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.