Η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει τις αποφάσεις των πολιτικών

Συμβολικό χάπενινγκ διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος
Όπως σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, έτσι και στην Αθήνα το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στέλνουμε ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου να προχωρήσουν σε άμεσες δεσμεύσεις για την προστασία του κλίματος.Οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποιούν συμβολικό χάπενινγκ διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος
Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα ξεκίνησε στο Durban της Ν. Αφρικής χωρίς σημαντικές ελπίδες για μια αποφασιστική στάση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα και το Πρωτόκολλο του Κιότο, η μόνη δεσμευτική σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία για το κλίμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί μετά τη λήξη του στα τέλη του 2012.
Στο μεταξύ, η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει τις αποφάσεις των πολιτικών. Είναι απόλυτη πλέον η ομοφωνία των επιστημόνων πως αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε δραματικές μειώσεις των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, μας περιμένει ένα ζοφερό μέλλον με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις υποδομές, τη γεωργία και τη δημόσια υγεία. Μόλις το μήνα που πέρασε, η διακυβερνητική επιτροπή επιστημόνων του ΟΗΕ εκτίμησε με βεβαιότητα πως θα αυξηθεί η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων στον αιώνα μας ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανέφερε πως το 2011 θα είναι το θερμότερο έτος με φαινόμενο La Nina που έχει καταγραφεί ποτέ.
Για την αντιμετώπισή της τεράστιας αυτής πρόκλησης δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση και φιλόδοξη παγκόσμια δράση. Όλες οι χώρες, και η Ελλάδα, οφείλουν να αναλάβουν καθεμιά τις ευθύνες που τους αναλογούν, προωθώντας με γρήγορους ρυθμούς την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο, το λιγνίτη και τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Ιδίως η Ευρώπη οφείλει να ξαναποκτήσει ηγετικό ρόλο στη μάχη αυτή, ξεκινώντας με μια αναβάθμιση του στόχο της για μειώσεις εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% το 2020.
Ταυτόχρονα, οι πολίτες πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες από τις κυβερνήσεις για τη μέχρι τώρα αποτυχία τους να δράσουν, και να πιέσουμε όσο πιο ασφυκτικά μπορούμε για να υπάρξει επιτέλους η αναγκαία πολιτική βούληση για μια πράσινη στροφή στην οικονομία, για ένα βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο ευημερίας για όλους.
Για τους Οικολόγους Πράσινους, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πολυτέλεια μπροστά στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι για διέξοδο από αυτήν. Καταρχάς, η πιο ακριβή επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα: Η πρόσφατη βαρυσήμαντη Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα στα 700 δις ευρώ, δυο φορές όσο το συνολικό χρέος που ήδη μας πνίγει. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτίμησε στα 3,3 - 5,2 δις ευρώ το ετήσιο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα μόνο από τις μονάδες της ΔΕΗ και τις άλλες μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Βασική πρόταση των Οικολόγων Πράσινων είναι το να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση, διέξοδο που αφορά ταυτόχρονα την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Κεντρικό στοιχείο της πρότασης αυτής είναι η επείγουσα ενεργειακή στροφή, με απεξάρτηση από πετρέλαιο και λιγνίτη, προώθηση εναλλακτικών λύσεων στη χρήση του ΙΧ, αλλά και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε εξοικονόμηση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδιασμένες ώστε να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να προσφέρουν συμπληρωματικά εισοδήματα στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νοικοκυριών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε σχετικά: «Στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή έχει απομείνει μόνο στον τίτλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική απέναντι στο κλίμα: εγκρίνει νέες τεράστιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, λεηλατεί το Πράσινο Ταμείο που θα μπορούσε να θωρακίσει τις πόλεις και τις φυσικές μας περιοχές, δίνει ψίχουλα για την εξοικονόμηση ενέργειας, χρηματοδοτεί νέους αυτοκινητοδρόμους κόστους 6 δις, κρατά το τρένο ακρωτηριασμένο και τις μαζικές συγκοινωνίες υποβαθμισμένες και ακριβές»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!