Η κλιματική αλλαγή μεταφέρει τα σύννεφα στους πόλους

Η κλιματική αλλαγή και η ταυτόχρονη υπερθέρμανση του πλανήτη ωθούν τα σύννεφα να ανεβαίνουν ψηλότερα στον ουρανό και να μετακινούνται στους πόλους. Η τάση αυτή προβλέπεται από τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα και θα ανακοπεί, μόνο αν συμβούν μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τα παραπάνω υποστηρίζει μια νέα μελέτη που διενεργήθηκε από επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Η μελέτη εκπονήθηκε στηριζόμενη σε προβλέψεις κλιματικών μοντέλων και σε αρχεία δορυφόρων από την δεκαετία του '80.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης τα σύννεφα κινούνται μακριά από τον Ισημερινό καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, μια κατεύθυνση που ήδη σήμερα ακολουθούν πολλά ζώα και φυτά.

Ο καθηγητής Joel Norris, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε για το θέμα: «Αυτό που η μελέτη φέρνει στο τραπέζι είναι η πρώτη αξιόπιστη απόδειξη ότι οι αλλαγές στα σύννεφα που αναμένουμε χάρη στα κλιματικά μοντέλα συμβαίνουν στην πραγματικότητα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα σύννεφα παίζουν σημαντικό ρόλο για τον πλανήτη, αφού βοηθούν να γίνει αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα και σε αυτό στηρίζεται η πρόταση πολλών επιστημόνων για την δημιουργία τεχνητών νεφών, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επίσης, ο Norris υποστήριξε ότι τα σύννεφα ενεργούν «σαν μια κουβέρτα» που παγιδεύει την θερμότητα από το να διαχυθεί και να ακτινοβολεί στο διάστημα και έτσι, αποδεικνύεται ότι ο διπλός ρόλος τους είναι παράλληλα και αντικρουόμενος.

Ο τρόπος που τα σύννεφα λειτουργούν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα επαρκώς κατανοητός, υποστηρίζει η νέα μελέτη και σε αυτό οφείλεται η αβεβαιότητα στις προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί το κλίμα για τον πλανήτη στο μέλλον.

Η ίδια μελέτη κάνει λόγο και για τον ρόλο των ηφαιστειακών εκρήξεων στην κλιματική αλλαγή. Μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο μέλλον θα μπορούσε να ανακόψει την κίνηση των νεφών να ανεβαίνουν ψηλότερα στον ουρανό και να μετακινούνται στους πόλους, δηλώνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ηφαιστειακές εκρήξεις λειτουργούν όπως τα σύννεφα, μπορούν να δροσίσουν και να θερμάνουν τον πλανήτη ενώ τελικά, η συνολική τους επίδραση είναι η μείωση της θερμοκρασίας.

Τα σωματίδια της σκόνης από μια ηφαιστειακή έκρηξη κρατούν σκιά για τη γη από τον ήλιο και μειώνουν την θερμοκρασία. Αυτή η επίδραση θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της ηφαιστειακής έκρηξης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση