Η μόλυνση του περιβάλλοντος ευθύνεται για την αλλεργική ρινίτιδα των αθλητών

της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Immunology and Allergy Clinics of North America», ένα υψηλό ποσοστό περιπτώσεων αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο, στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα 10-20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και όλος περιέργως, το 40% των ενεργών αθλητών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας και ιδιαίτερα το μονοξείδιο του άνθρακα όπως επίσης οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες καθώς και τα οξείδια του αζώτου. Όπως λένε, η μόλυνση του περιβάλλοντος μπορεί να έχει ιδιαίτερα ενοχλητικές επιδράσεις στον αθλητή υψηλών επιδόσεων που έχει αυξημένη ροή αέρα και που όταν αγωνίζεται σε ακραίες συνθήκες μπορεί να επιδεινώσουν τη ρινίτιδα και το άσθμα. Ενώ, πρόσθετα ανατομικά προβλήματα όπως είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η υπερτροφία των ρινικών κογχών και οι υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες-ρινοκολπίτιδες είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος η άθληση σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει άσθμα και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και αναφυλαξία. Η ρινική συμφόρηση είναι ένα κυρίαρχο σύμπτωμα της αντίδρασης αργής φάσης στην αλλεργική ρινίτιδα και μπορεί να έχει επιπτώσεις μεγάλης εμβέλειας που εκτείνονται μέσω του αεραγωγού και πέρα ​​από τη μύτη.

Σύμφωνα με τη θεωρία του ενιαίου αεραγωγού, μια ανοσοαπόκριση που προκαλείται στη μύτη μπορεί να επεκταθεί στους πνεύμονες μέσω κυτοκινών και άλλων φλεγμονωδών μεσολαβητών. Η ρινική συμφόρηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις διαταραχές του ύπνου, λόγω του ροχαλητού, με αποτέλεσμα την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη μειωμένη απόδοση.

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να ενισχύσει την παραγωγικότητα. Ο έλεγχος της ρινίτιδας και της ρινικής συμφόρησης, επιτυγχάνεται με διάφορες θεραπείες και μπορεί να αντιστρέψει την τάση των κατώτερων αεραγωγών. Ωστόσο σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζουν τα μέτρα προφύλαξης, όπως είναι η κατανάλωση βιταμινών C και Ε και η αποφυγή της άσκησης σε ώρες αιχμής της κυκλοφορίας στην πόλη (πρωί και απόγευμα).

Πηγή: Naftemporiki.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση