Η παράνομη υλοτόμηση απειλεί τα δάση στη Βόρεια Ελλάδα

Καθημερινός ο  αγώνας των  δασικών  υπαλλήλων για τον περιορισμό της παράνομης δραστηριότητας.

 Σε έξαρση  είναι η παράνομη καυσοξύλευση και  το επόμενο διάστημα  όσο πέφτει  η θερμοκρασία  θα ενταθεί  το φαινόμενο που  κάθε χρόνο  γίνεται οξύτερο. Το πρώτο  δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου κατασχέθηκαν  46 τόνοι καυσόξυλων  σύμφωνα με τα στοιχεία  της γενικής διεύθυνσης δασών  της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Μακεδονίας –Θράκης. Την περσινή χρονιά συνολικά κατασχεθήκαν  245 τόνοι καυσόξυλων.

Η χορήγηση του επιδόματος  σε περισσότερους δικαιούχους και το φθηνό ξύλο  ίσως να μετριάσουν την έξαρση του φαινομένου της  παράνομης καυσοξυλευσης υποστηρίζουν οι δασάρχες ωστόσο τονίζουν   οι έλεγχοι θα συνεχίσουν  να είναι εντατικοί γιατί ασκείται μεγάλη πίεση στα  οικοσυστήματα αυτήν την περίοδο.

 Στη greenagenda  ξεκινήσαμε την καταγραφή του  προβλήματος   και  η  έρευνα μας  θα συνεχιστεί  τις επόμενες  ημέρες.  Θα λέγαμε  ότι  οι υπάλληλοι των δασαρχείων  βρίσκονται  σε καθημερινή εγρήγορση   για να περιορίσουν  την  παράνομη υλοτόμηση που καταστρέφει το δασικό μας πλούτο.

Υπάρχουν   αναφορές  ότι  ιδιωτικά αυτοκίνητα  μεταφέρουν  καυσόξυλα στα πορτ μπαγκαζ . Πριν από λίγο καιρό  μάλιστα  εντοπίστηκε   ένα άτομο  που  μετέφερε παράνομο φορτίο με το αυτοκίνητο  του. Ακόμη την  περασμένη  εβδομάδα   εντοπίστηκε  ένα  άτομο που μετέφερε  παράνομο φορτίο  με καυσόξυλα  που  είχαν  κοπεί  στην περιοχή της Χαλκιδικής, Οι αναφορές  οι καταγγελίες  είναι  πολλές δηλώνουν οι δασάρχες και όποτε κριθεί αναγκαίο αντιμετωπίζονται οι λαθρουλοτόμοι μετά τα μεσάνυχτα. Παράνομη δραστηριότητα  έχουμε σε Πετροκέρασα,Λαχανά, Κρυονέρι  και  Σοχό.

Για να αντιληφθούμε   το μέγεθος του  προβλήματος   αρκεί να σας αναφέρω ότι  στο  δασαρχείο  Σταυρού, το πρώτο  τρίμηνο του  2013 υποβλήθηκαν 65 μηνύσεις  για παράνομη  υλοτόμηση  ενώ τα  προηγούμενα  χρόνια  καταγράφονταν  περίπου 10 με 12  μηνύσεις τη σεζόν!!!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!