Η «πράσινη» θωράκιση της κατοικίας μας

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη αλλά όσοι έχουν να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους, ενόψει του χειμώνα θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται ποιες εργασίες έχουν να υλοποιήσουν.

Αλλαγές όπως το βάψιμο, η μόνωση και η γενικότερη ενεργειακή θωράκιση της κατοικίας οδηγούν σε μείωση των ετήσιων εξόδων για θέρμανση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην δημιουργία πιο «πράσινων» σπιτιών.

Μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες είναι το βάψιμο, τόσο εντός, όσο και εκτός οικίας. Στο πεδίο αυτό σημαντικό ρόλο έχουν καταλάβει τα ενεργειακά ψυχρά χρώματα, τα οποία λειτουργούν και ως ισχυρή θερμομόνωση, προσφέροντας περιορισμό στην ανταλλαγή της θερμότητας μεταξύ σπιτιού και περιβάλλοντος, χωρίς όμως να καταλαμβάνουν αρκετό χώρο και να αυξάνουν το πάχος των τειχών. Η χρησιμοποίησή τους μεταφράζεται αυτόματα σε μία ενεργειακή εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 30%, ενώ έχει υπολογισθεί ότι μπορούν να μειώσουν την ενέργεια των χρησιμοποιούμενων κλιματιστικών μονάδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και κατά 65%.

Όσον αφορά στα κουφώματα, η αντικατάσταση πορτών και η αλλαγή των παραθύρων με τοποθέτηση διπλών τζαμιών έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις θερμικές απώλειες ακόμη και κατά 40% και να προσφέρουν οικονομία καυσίμων έως και κατά 25%.

Οι ενεργειακές αναναινίσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εξωτερική όψη ενός κτιρίου, αλλά και με την μόνωση των υπογείων ενός σπιτιού, καθώς ένα κακώς θερμομονωμένο υπόγειο έχει υπολογιστεί πως ευθύνεται για απώλεια θέρμανσης ακόμη και κατά 15-20%. Η εφαρμογή κατάλληλων μονωτικών πλακών στο υπόγειο μπορεί να δώσει μία λύση, η οποία θα περιορίσει τις απώλειες της θερμότητας.

Όπως για το υπόγειο έτσι και με την θερμομόνωση του κελύφους ενός κτιρίου, επιτυγχάνεται η μόνωση της ταράτσας, των περιμετρικών τοίχων και της πυλωτής.

Η μόνωση ενός κτιρίου γίνεται με τρεις τρόπους: είτε με εξιλασμένη πολυστερίνη, είτε με διογκωμένη πολυστερίνη, φελιζόλ δηλαδή ή με ινώδη υλικά, όπως ο πετροβάμβακας και ο υαλοβάμβακας. Υπάρχουν επίσης και οικολογικά, φυσικά υλικά, όπως είναι ο φελλός και η κυτταρίνη.

Στην Ελλάδα, κυρίως χρησιμοποιείται η εξιλασμένη πολυστερίνη, λόγω των δομικών υλικών που επιλέγονται κυρίως για δόμηση, όπως είναι το μπετόν και τα τούβλα. Η μόνωση είναι καλύτερα να τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά του κελύφους, ώστε να προστατεύεται και το ίδιο το κέλυφος από τις καιρικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», επιδοτεί μεταξύ άλλων και την τοποθέτηση θερμομόνωσης σε μια κατοικία είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, όπως σε διατηρητέα κτίρια ή παραδοσιακούς οικισμούς.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.