Η iSea σε... προκαλεί: Φρόντισε τον τόπο σου, καθάρισε και εσύ μια παραλία

του Νίκου Αβουκάτου

Και αυτό το καλοκαίρι στις ελληνικές παραλίες ξεβράστηκαν εκατοντάδες σκουπίδια, πεταμένα μπουκάλια, κουτάκια αλουμινίου, σακούλες και γόπες από τσιγάρα.

Το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων δεν περιορίζεται μόνο στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους οργανισμούς που φιλοξενούν αλλά εν δυνάμει θέτουν σε κίνδυνο και την ανθρώπινη υγεία καθώς έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. «Έως και το 80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στις παραλίες, προέρχονται από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην ξηρά», λέει στη Greenagenda.gr η Δήμητρα Μαρμαρά, υπεύθυνη συντονισμού της δράσης «Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε ένα καθαρισμό παραλίας!» που πραγματοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, με στόχο την άμεση μείωση των υδάτινων απορριμμάτων. Η iSea ανέπτυξε μέχρι στιγμής 25 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, με την εμπλοκή 800 εθελοντών.

«Από τον Απρίλιο φέτος το πρόγραμμα έκανε σημαντική στροφή, και θέλοντας να αποτελεί το ίδιο, καλό παράδειγμα χρήσης των υλικών, προσπαθεί να αντικαταστήσει όλα τα υλικά μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά (όπως σάκους και γάντια). Επιπλέον αποτελεί σταθερή μας επιλογή και προσπάθεια, οι δράσεις να αφορούν τόσο την τυπική όσο και την ειδική εκπαίδευση», τονίζει η κα. Μαρμαρά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η iSea για το επόμενο διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου διοργανώνει δράσεις καθαρισμού σε Λέσβο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πάτρα και άλλες περιοχές.

«Αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας είναι οι εθελοντές και συνεργάτες που στηρίζουν το πρόγραμμα και αποφασίζουν να φροντίσουν τον τόπο τους. Θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να σας προσκαλέσουμε όλους να οργανώσετε το δικό σας καθαρισμό και θα είμαστε εκεί να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα!», κατέληξε η κα. Μαρμαρά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.