Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ για την καταστροφή χώρων πρασίνου

Την επιβολή προστίμων για την προστασία των αστικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος προχωρά στη σύνταξη ενός Σχεδίου Κανονισμού Πρασίνου.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, υπό τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, συνέταξε τον Κανονισμό Πρασίνου με σκοπό την προστασία και ανάδειξη των συγκεκριμένων χώρων πρασίνου (πάρκα, άλση, δενδροστοιχίες, νησίδες πρασίνου, χώροι πρασίνου κοιμητηρίων, ζαρντινιέρες).

Όπως επισημαίνεται από την αρμόδια διεύθυνση, «πολύ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα παραβάσεων που αφορούν τους αστικούς κοινόχρηστους χώρους πρασίνου».

Οι παραβάσεις έχουν να κάνουν με την αυθαίρετη κοπή ή καταστροφή δένδρων/θάμνων, την τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πάνω σε δένδρα, τη δημιουργία κατασκευών γύρω από δενδροδόχους, τη σταθεροποίηση ή το σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους, την κάλυψη δένδρου από τέντα κ.λπ., την μερική ή ολική καταστροφή αστικού εξοπλισμού, τη φθορά, καταστροφή ή απομάκρυνση του αρδευτικού εξοπλισμού κ.α..

Ο Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει κανόνες για την προστασία, ορθή χρήση και λειτουργία των αστικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τους περιορισμούς στη χρήση τους καθώς και τις κυρώσεις για απαγορευμένες ενέργειες σε αυτούς.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 30 ευρώ (για την ανάρτηση απορριμμάτων σε δένδρα) και φτάνουν έως και τα 5.000 ευρώ (για κοπή ή καταστροφή δέντρων ιδιαίτερης ιστορικής ή αισθητικής αξίας). Τα έσοδα που θα εισπράττονται θα προορίζονται αποκλειστικά για τη διατήρηση και αύξηση του αστικού πρασίνου.

Το Σχέδιο Κανονισμού Πρασίνου, το οποίο περιλαμβάνει και τον πίνακα προστίμων, αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο πίνακας επιβαλλόμενων προστίμων ανά είδος παράβασης

1) Για την κοπή ή καταστροφή δένδρου ή θάμνου επιβάλλονται τα παρακάτω πρόστιμα:

Κοπή ή καταστροφή δένδρου

Πρόστιμο

α. για δένδρα ηλικίας έως 3 ετών από την ημέρα φύτευσης

300 €

β. για δένδρα ηλικίας 3-10 ετών

700 €

γ. για δένδρα ηλικίας άνω των 10 ετών

1500 €

δ. για δένδρα ιδιαίτερης ιστορικής ή αισθητικής αξίας

5.000 €

Κοπή ή καταστροφή θάμνου

α. για θάμνους ηλικίας έως 3 ετών

50 €

β. για θάμνους ηλικίας 3-10 ετών

100 €

γ. για θάμνους άνω των 10 ετών

150 €

Διαβάστε περισσότερα στη Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση