Θεσσαλονίκη: Τι προέκυψε από τη Διαπεριφερειακή Συνάντηση Εταίρων του CESME

Η Αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. στις 10-11 Μαΐου 2017, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη την διήμερη Διαπεριφερειακή Συνάντηση των Εταίρων του έργου για το 3ο εξάμηνο του έργου CESME / Interreg Europe.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος του έργου, από τη Δανία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Φιλανδία και την Ελλάδα.

Κατά την πρώτη ημέρα της Διαπεριφερειακής Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μελέτης, σε περιπτώσεις εφαρμογής καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας σε τρεις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ξεχωριστούς κλάδους.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Καϊσίδης Α.Β.Τ.Ε., Εργοστάσιο παραγωγής και « στην Σίνδο Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στο εργοστάσιο και ενημερώθηκαν σχετικά με την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία παραγωγής ασφαλτομίγματος με χρήση ανακτημένου από καθαίρεση ή απόξεση οδοστρωμάτων. Επιπλέον η διευθύντρια παραγωγής της μονάδας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μία από τις ελάχιστες παρόμοιες στην Βόρεια Ελλάδα και από τις πιο σύγχρονες στην νότια Ευρώπη.

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την επιχείρηση BIOGAS στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Η BIOGAS είναι μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (ισχύος 1 MW) από την καύση βιοαερίου, το οποίο παράγεται από την αναερόβια χώνευση οργανικών πρώτων υλών. Το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ύλης της προέρχεται από οργανικά απόβλητα ζώων (από σταβλικές μονάδες), αλλά επίσης περιλαμβάνει απόβλητα καλλιεργειών, τυροκομικών και ελαιοπαραγωγικών μονάδων.

Η επόμενη και τελική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής όπου παρουσιάστηκε το Sani Green. Το Sani Green είναι ένα πρόγραμμα βιωσιμότητας στο οποίο η εταιρεία εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεών σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία των υδάτων, η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και οι πράσινες προμήθειες. Ο υπεύθυνος του προγράμματος παρουσίασε με λεπτομέρειες την πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητας, που είναι μία από τις ελάχιστες αντίστοιχες που έχουν γίνει στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα.

Την δεύτερη ημέρα της Διαπεριφερειακής Συνάντησης έλαβε χώρα η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής του έργου. Επίσης παρουσιάστηκε το εργαλείο εκτίμησης του περιβαλλοντικού προφίλ των επιχειρήσεων και του μοντέλου απόδοσης των «πράσινων» επενδύσεων, υπό μορφή σεμιναρίου από εξειδικευμένους συμβούλους. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τυποποιημένα έντυπα, παραθέτοντας στοιχεία επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν αναξιοποίητη δυναμική στην κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πληροφορίες που συμπληρώθηκαν περιλάμβαναν τους στόχους, τα εμπόδια και τους εμπλεκόμενους στις καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

«Η διημερίδα ολοκληρώθηκε έχοντας συνεισφέρει σημαντικά στην αναγνώριση και ανάδειξη καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παράλληλα στην ανάπτυξη χρήσιμων εργαλείων διαχείρισης της βιώσιμης ανάπτυξης και εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.