Θεσσαλονίκη: 368 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και κομποστοποίηση στις λαϊκές

του Νίκου Αβουκάτου

Η κυκλική οικονομία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χάσει η Ελλάδα. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται να δοθεί έμφαση, εκτός από το πλαστικό και το γυαλί, στην ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, ρούχων, μπαταριών και υλικών όπως το φελιζόλ, που δημιουργεί μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ειδικά Ρεύματα Ανακύκλωσης», στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Κατά τη διάρκειά της εκφράστηκαν από τους ομιλητές ενδιαφέρουσες προτάσεις, παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα κυκλικής οικονομίας, ωστόσο δεν έλειψαν και οι έντονοι προβληματισμοί για τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά της ανακύκλωσης σε αρκετά ειδικά ρεύματα στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων η χώρα μας είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά ποσοστά. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Θωμάς Ψαρράς, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει την αρμοδιότητα για θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης, περίπου 3,5 τόνοι οργανικών αποβλήτων από τις λαϊκές καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, επιβαρύνοντας έτσι τη χωρητικότητά του και μειώνοντας αισθητά τον χρόνο ζωής του. Επιπλέον επιβαρύνονται τα οικονομικά του δήμου, αλλά και η τσέπη των δημοτών.

Ο κ. Ψαρράς διαβεβαίωσε ότι θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια στον τομέα αυτό και, μάλιστα, έως ότου να είναι έτοιμες οι μονάδες κομποστοποίησης από τους αρμόδιους φορείς, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η ορθολογική διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων ακόμη και από ιδιώτες.

«Άμεσα θα υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να βρεθεί η εταιρεία που θα παραλαμβάνει τα οργανικά απόβλητα για την ορθολογική διαχείρισή τους», είπε ο κ. Ψαρράς.

Κέντρο κομποστοποίησης στο αγρόκτημα του ΑΠΘ

Στην εισήγησή της με θέμα την οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων στον αστικό ιστό της πόλης, η Μαρία Γιώρτσου, δασολόγος - περιβαλλοντολόγος, έκανε απολογισμό του διασυνοριακού προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ 2007-2013, το οποίο ολοκληρώθηκε και αφορούσε τη συλλογή  των οργανικών αποβλήτων από ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την παραγωγή κομπόστ.  Επιπλέον, όμως, παρουσίασε και το πιλοτικό έργο που ξεκινά από τον δήμο σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ που θα αφορά την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων με κέντρο κομποστοποίησης το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου. Η χωρητικότητα του κομποστοποιητή θα είναι 900 λίτρα κάθε εβδομάδα.

Εκτός όμως από τους χιλιάδες τόνους οργανικών αποβλήτων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει  δρομολογήσει τις ενέργειες του για το ειδικό ρεύμα ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών. Ο κ. Ψαρράς έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για την αξιοποίηση τους καθώς ο όγκος τους επιβαρύνει τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

«Στοχεύουμε στην ενεργοποίηση των πολιτών γιατί η ανακύκλωση είναι προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη. Το φετινό σύνθημά μας στο περίπτερο του Δήμου στη 82 ΔΕΘ είναι "επαναχρησιμοποιώ, μειώνω και ανακυκλώνω", ώστε να τους κινητοποιήσουμε και να τους ενθαρρύνουμε στην προσπάθεια που καταβάλουμε ως δημοτική αρχή», συνέχισε ο ίδιος.

Ανακύκλωση ρούχων σε 368 σημεία της πόλης

Όπως ανέφερε, για το ειδικό ρεύμα ρούχων και υποδημάτων η ανάδοχος εταιρεία θα τοποθετήσει αντικλεπτικούς κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων σε περίπου 400 σημεία της πόλης (οι 200 ώς το τέλος του φθινοπώρου). «Αν και για το δήμο δεν προβλέπεται καμία δαπάνη, ως αντισταθμιστικό όφελος ορίζεται η προσφορά προϊόντων από την ανάδοχο προς το κοινωνικό παντοπωλείο. Τα μεταχειρισμένα θα συλλέγονται από την ανάδοχο εταιρεία ώστε το άριστο υλικό να παραδίδεται σε άπορες οικογένειες και τα πολύ φθαρμένα ρούχα θα γίνονται νέα προϊόντα, όπως μονωτικό υλικό», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «στη πλήρη εξέλιξη του προγράμματος υπολογίζεται ότι  η ποσότητα που θα καταλήγει στον ΧΥΤΑ αναμένεται να μειωθεί έως 5.500 τόνους ετησίως και το οικονομικό όφελος θα φθάσει τις 400.000 ευρώ», τόνισε.

Την ανάγκη «να προχωρήσουμε άμεσα στη μείωση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ» επισήμανε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας. Όπως εξήγησε, η ανακύκλωση είναι στάση ζωής και είναι αναγκαία η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση να γίνεται στα σχολεία. «Η απόφαση της Περιφέρειας είναι να συμβάλλουμε στην επίσπευση των διαδικασιών της κατασκευής υποδομών που είναι απαραίτητες για την αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων στη βάση της κυκλική οικονομίας. Υπάρχουν 50 ρεύματα ανακύκλωσης τα οποία δεν γνωρίζουμε», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Ο Ιάκωβος Σαρηγιάννης, μηχανολόγος-μηχανικός και Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής ΟΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, στην εισήγησή του με θέμα «Κυκλική οικονομία αναζητώντας την αξία των απορριμμάτων», αναφέρθηκε στην έννοια της κυκλικής οικονομίας και εξήγησε γιατί θα πρέπει να ανατρέψουμε το σημερινό μοντέλο της γραμμικής   οικονομίας παρουσίασε το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία.

Ακόμη, στάθηκε σε επιτυχημένα  επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με οικονομικές προβλέψεις, μπορούν να εξοικονομηθούν 600 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις με την κυκλική οικονομία, να ενισχυθεί κατά 1% το παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ θα δημιουργηθούν 2 εκατ. θέσεις εργασίας.

Πολύ πίσω στην ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτων

Στην εισήγησή του με θέμα «Η κυκλική οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ορθή ανακύκλωση συσσωρευτών μολύβδου - οξέως», ο Κώστας Αθανασόπουλος, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Sunlight Recycling, παρουσίασε την περιβαλλοντική δράση Green Mission με στόχο να κάνουν όλο και περισσότερες εταιρείες ανακύκλωση μπαταριών. «To ανταποδοτικό όφελος με την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας είναι η ποιότητα ζωής», εξήγησε.

Η ετήσια παραγωγή των μπαταριών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 40.000 τόνους μπαταριών αυτοκινήτων, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΑΝ για το 2014. «Στη χώρα μας, το 51%, δηλαδή μόνο οι μισές ανακυκλώνονται, ενώ την ίδια ώρα στην Ευρώπη η ανακύκλωση φθάνει το 90%», είπε.

Μπουτάρης: Τα σκουπίδια είναι χρήμα

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών και η κομποστοποίηση, αποτελεί το κύριο μέλημα του δήμου», επισήμανε ο κ. Μπουτάρης και επανέλαβε πως στόχος του είναι να διπλασιαστεί στο 30% η ανακύκλωση  την επόμενη διετία. «Τα σκουπίδια είναι χρήματα και υπάρχει τεράστιο οικονομικό όφελος από την ανακύκλωση», τόνισε με έμφαση ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Δημήτρης Πολιτόπουλος, υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί τη βασική επιλογή της Πολιτείας. «Έχουμε αρκετή δουλειά στην κομποστοποίηση. Το στοίχημα για όλους είναι η ποιοτική ανακύκλωση, για αυτό χρειάζεται να προχωρήσουμε σε περισσότερα ρεύματα ανακύκλωσης και αυτό θα είναι το στοίχημα για το επόμενο διάστημα», εξήγησε.

Διημερίδα ΥΠΕΝ - ΕΟΑΝ

Στη διημερίδα που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σήμερα και αύριο, με θέμα: «Οι νομοθετικές εξελίξεις και εφαρμογές στο χώρο της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της πρόληψης», στην 82η ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, θα παρουσιάσει τον νόμο 2939 που αφορά την ανακύκλωση, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση τον Οκτώβριο, ενώ θα παρουσιαστεί και η ΚΥΑ για την πλαστική σακούλα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση