Ιάπωνες ανέπτυξαν άκαμπτα ηλιακά πανιά για ταυτόχρονη εκμετάλλευση Ήλιου και Ανέμου (φωτο)

Το 2019 θα δοκιμαστούν στην Ιαπωνία τα πρώτα πανιά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, μία τεχνολογία που θα πρέπει να επιτρέπει στα πλοία να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Τα πανιά αναπτύχθηκαν από την ιαπωνική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Eco Marine Power, ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου ανανεώσιμης ενέργειας, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η εταιρεία και οι στρατηγικοί εταίροι της συνεργάζονται με έναν μεγάλο Ιάπωνα πλοιοκτήτη για να εξοπλίσουν τα εμπορικά πλοία του στόλου του με τη νέα τεχνολογία, που αποτελεί ένα «προηγμένο ολοκληρωμένο σύστημα άκαμπτων πανιών, θαλάσσιων ηλιακών συλλεκτών, μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και ηλεκτρονικών υπολογιστών». Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο θα επιτρέψει στα πλοία να αξιοποιήσουν την ισχύ που παρέχεται άφθονα από τον άνεμο και τον ήλιο.

Τα πανιά, κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα ή χάλυβα, θα επιτρέπουν επίσης στα πλοία να συλλέγουν και να αποθηκεύουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι δεμένα, ενώ θα μπορούν επίσης να αποθηκευτούν όταν κυριαρχούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η ιαπωνική εταιρεία διενεργεί σήμερα δοκιμές σε πολλά πλοία στο στόλο του πλοιοκτήτη Χισαφούκου Κισέν, με σκοπό να εκτιμήσει πόση πρόωση θα παράσχει ένα σύστημα ηλιακών πανιών στα πλοία, καθώς και πόση ηλιακή ενέργεια θα παράγεται σε κάθε διαδρομή. Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές, ένα πλοίο από το στόλο θα επιλεγεί για εκτεταμένη δοκιμή 12 έως 18 μηνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση