Ιδρύθηκε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Την ιδρυτική Γενική της Συνέλευση πραγματοποίησε το Σάββατο 22 Ιουλίου η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με διακριτικό τίτλο «Ιόνια Γη», στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Μέσα από την πρώτη αυτή συνέλευση αναδείχθηκε σύμφωνα  από τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες το πρώτο Τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο της Σύμπραξης.

Η Ιόνια Γη έχει την μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με κύριο σκοπό την ανάδειξη και προώθηση των Αγροδιατροφικών Προϊόντων των Ιονίων Νήσων και την στήριξη των παραγωγών του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας. Στην εταιρεία συμμετέχουν παραγωγοί προϊόντων της Ιόνιας Γης, όπως οινοπαραγωγοί, μελισσοκομικές επιχειρήσεις, ιχθυοκαλλιέργειες, ελαιοπαραγωγοί, η κερκυραϊκή ζυθοποίια, αγροτικοί συνεταιρισμοί, τα κατά τόπους Επιμελητήρια. Στο εγχείρημα συμμετέχουν επίσης το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

«Η εταιρεία ξεκινά με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο, σε σχέση με τις ανάγκες και το μέγεθος του εγχειρήματος, κρατήσαμε χαμηλό μπάτζετ γιατί επιθυμούμε να ανατρέψουμε τις διάφορες νοοτροπίες του παρελθόντος. Οι σκοποί και οι στόχοι μας από αυτή την ενέργεια είναι να βελτιώσουμε το εισόδημα του αγρότη και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας. Το εγχείρημα μας αυτό, είναι φιλόδοξο αλλά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», είπε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Γιάννης Κουλούρης.

O Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη πανιόνια προσπάθεια για τον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι «όλοι παίρνουμε ένα μεγάλο φορτίο στην πλάτη μας και οφείλουμε να το σηκώσουμε. Δυσκολίες μπορεί να υπάρξουν αλλά θα προσπαθήσουμε να τις ξεπεράσουμε με συνεννόηση και καλή διάθεση».

Εκ μέρους του δήμου Ζακύνθου, ο Νίκος Τσίπηρας, ανέφερε «Θα πρέπει να παντρέψουμε όλους τους τομείς της οικονομίας. Το Ιόνιο προϊόν έχει ταυτότητα. Οι θέσεις εργασίας και επιχειρήσεων που μπορούν να προκύψουν είναι πολλές και σημαντικές. Προκειμένου. όμως να επιτευχθούν οι στόχοι μας πρέπει να βελτιώσουμε και την ποιότητα δίνοντας επιπλέον επιστημονικές γνώσεις στους αγρότες μας».

Τέλος υπογράμμισε ότι τα προϊόντα πρέπει να φτάσουν στο τραπέζι των επισκεπτών μας. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει να διέπεται και από την ίση συμμετοχή όλων των νησιών μας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΠΙΝ, μέλη της Σύμπραξης είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 80 εταιρικές μερίδες, ο Δήμος Λευκάδας, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλονιάς – Ιθάκης με 16 εταιρικές μερίδες, ο Δήμος Κεφαλονιάς με 10 εταιρικές μερίδες, η εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας ΑΕ με 8 εταιρικές μερίδες, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ζακύνθου με 5 εταιρικές μερίδες, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Παξών, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Αργυράδων Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας, η εταιρεία Α & Γ Μαυρομμάτης ΟΕ με 4 εταιρικές μερίδες.

Επίσης, ο Δήμος Ζακύνθου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ζακύνθου «οι Μελισσιώτισες», οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Λευκίμμης Κέρκυρας και Μέσης Κέρκυρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου, οι επιχειρήσεις Αρισταίον-Ελαιόλαδο και Τσιτσιμπύρα Χειμαριός με 2 εταιρικές μερίδες, ο Δήμος Ιθάκης, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Κεφαλληνίας – Ιθάκης και Λευκάδας, το Παράρτημα Ηπείρου – Νήσων του ΓΕΩΤΕΕ, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κάτω Κορακιάνας και Αυλιωτών Κέρκυρας, οι επιχειρήσεις Δίας Μελισσοκομική Κεφαλονιάς, Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης, Κερκυραϊκή Ζυθοποιεία ΑΕ με μία εταιρική μερίδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.