ΙΕΑ: O κόσμος έχει μείνει πίσω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πίσω στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μένει ο πλανήτης. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια οι νέες εγκαταστάσεις καθαρής ενέργειας θα αυξήσουν την παραγωγική δυνατότητα κατά 1 έως 1,3 τεραβάτ. Η ποσότητα ακούγεται εντυπωσιακή, υπερβαίνοντας τη σημερινή παραγωγική δυνατότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όμως δεν είναι επαρκής, όπως σημειώνει η IEA.

Έως το 2023 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μόνο ένα κομμάτι της πίτας. Σε πέντε χρόνια από τώρα οι ανανεώσιμες πηγές θα εξακολουθούν να καλύπτουν μόνο το 12,4% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.

Σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση των ανανεώσιμων πηγών στις μεταφορές και στη θέρμανση κατοικιών και βιομηχανιών, όπου καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στον πλανήτη, παραμένει πολύ χαμηλή.

«Πράγματι ο ρόλος τους στις μεταφορές και τη θέρμανση συχνά δεν εξετάζεται, παρόλο που η απανθρακοποίηση αυτών των τομέων είναι βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα του πλανήτη» τόνισε ο Μπιρόλ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση