Ινδία: Ρεκόρ εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών στέγης

Το 2017, η Ινδία πρόσθεσε 715 μεγαβάτ σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών οροφής, περισσότερα από όσα προστέθηκαν συνολικά από το 2013 έως το 2016, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg. Παράλληλα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τα συστήματα αυτά μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα φωτοβολταϊκά οροφής είναι ο ταχύτερος αναπτυσσόμενος υποτομέας ανανεώσιμης ενέργειας στην Ινδία, σύμφωνα με την έκθεση. Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ανήλθαν σε 32, 78, 165 και 227 μεγαβάτ ανά έτος από το 2013 έως το 2016, αντίστοιχα, και εκτοξεύτηκαν φέτος στα 715 μεγαβάτ, σημειώνοντας τετραετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 117%.

Οι χαμηλές τιμές των ηλιακών συλλεκτών και ο αυξημένος ανταγωνισμός έριξαν τις τιμές στο 39% με 50% κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Σε όλες τις μεγάλες πολιτείες της χώρας, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, η ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά οροφής είναι φθηνότερη από τις άλλες διαδεδομένες μορφές ενέργειας. Οι ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές και τα φορολογικά κίνητρα έχουν επίσης ωθήσει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ινδία θα φτάσει τα 9,5 γιγαβάτ από φωτοβολταϊκά σε οροφές κατοικιών και εμπορικών κτιρίων, επτά φορές πάνω από τη σημερινή της ισχύ, αλλά ακόμα μικρότερη από το στόχο της κυβέρνησης για 40 γιγαβάτ μέχρι το 2022.

Οι εταιρείες διανομής ενέργειας της Ινδίας όμως διστάζουν ακόμα να προωθήσουν την ηλιακή ενέργεια αυτού του τύπου, μέχρι να βελτιωθεί ο τομέας αποθήκευσης ενέργειας, και οι αγορές και των 29 πολιτειών ακολουθήσουν τις έξι πολιτείες που διαθέτουν σήμερα πάνω από το 50% των συνολικών φωτοβολταϊκών της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Leave a reply