Ισχυρή αύξηση στην παραγωγική δυναμικότητα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της ΕΕ

Η Ευρώπη εγκατέστησε 2,6 γιγαβάτ νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2018, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Βιομηχανίας. Πρόκειται για μια αύξηση ύψους 18% της υπεράκτιας αιολικής παραγωγικής δυναμικότητας της Ευρώπης.

Το 2018, 15 νέοι υπεράκτιοι αιολικοί σταθμοί μπήκαν σε λειτουργία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία αντιπροσώπευαν το 85% της νέας ισχύος αιολικής ενέργειας, με 1,3 γιγαβάτ και 969 μεγαβάτ, αντίστοιχα. Η Ευρώπη διαθέτει πλέον 105 υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις σε 11 χώρες με συνολική ισχύ 18,5 γιγαβάτ. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, με το υπόλοιπο 90% να προέρχεται από χερσαίες εγκαταστάσεις.

Η Siemens Gamesa Renewable Energy κατασκεύασε το 62,2% της συνολικής νέας υπεράκτιας δυναμικότητας το 2018. Ακολούθησε η MHS Vestas Offshore Wind με 33,3% και άλλοι προμηθευτές ανεμογεννητριών με μικρότερα ποσοστά.

Το μέγεθος και η κλίμακα των υπεράκτιων ανεμογεννητριών συνεχίζει να αυξάνεται, μεταδίδει το Naftemporiki.gr. Η μέση ισχύς των νέων ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν πέρυσι ήταν 6,8 μεγαβάτ, 15% υψηλότερη από το 2017. Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέστησε τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες αιολικής ενέργειας στον κόσμο, ισχύος 8,8 MW, και άνοιξε το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Το Βέλγιο και η Γερμανία άνοιξαν επίσης τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην ιστορία τους. Άλλες έξι υπεράκτιες αιολικές μονάδες βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του επόμενου μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στον κόσμο, το Hornsea 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ισχύ πάνω από ένα γιγαβάτ.

Άλλα 12 μελλοντικά νέα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας έφθασαν στην τελική απόφαση επενδύσεων το 2018. Αυτά αντιπροσωπεύουν επιπλέον 4,2 γιγαβάτ ισχύος και 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ επένδυσης. Το ποσό που επενδύθηκε ήταν κατά 37% υψηλότερο από το 2017, με το κόστος να μειώνεται συνεχώς.

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια συνεχίζει να αναπτύσσεται έντονα στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 18% από πέρυσι. Η αιολική ενέργεια ανοικτής θάλασσας αντιπροσωπεύει πλέον το 2% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη. Με μια μεγάλη σειρά έργων υπό κατασκευή και ανάπτυξη, αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Βιομηχανίας, Τζάιλς Ντίκσον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση