Ιωάννινα: Η χημική ουσία τετραμεθυλοπυραζίνη στα δηλητηριασμένα δολώματα στα Σερβιανά

Η οργανική χημική ουσία τετραμεθυλοπυραζίνη ανιχνεύθηκε στις εμποτισμένες με δηλητήριο σαρδέλες, που είχαν διασπαρεί ως δολώματα στα Σερβιανά τον Απρίλιο του 2020.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) είχαν εντοπιστεί και απομακρυνθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων μετά από αυτοψία με τη συνδρομή ενός πολίτη, ενώ δείγμα είχε σταλεί για τοξικολογική ανάλυση σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, από την τοξικολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Τοξικολογίας, Κατάλοιπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, πιστοποιήθηκε η ουσία τετραμεθυλοπυραζίνη.

Ο Φορέας Διαχείρισης καλεί τους κατοίκους, τους περιπατητές και τους γεωργοκτηνοτρόφους να συμβάλουν με άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών (Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, Δασαρχείο, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Αστυνομία, κ.ά.) σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτο περιστατικό, καθώς η έγκαιρη πληροφόρηση μπορεί να αποτρέψει το θάνατο πολλών ειδών βιοποικιλότητας αλλά και να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

Πηγή: agon.gr

Πηγή φωτογραφίας: agon.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση