Κάστανα Πηλίου

Στον Κισσό Πηλίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου άρχισε η συγκομιδή του κάστανου. Οι παραγωγοί δηλώνουν ικανοποιημένοι για τη φετινη σοδειά τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητα. Ο Γιάννης Μουτος παραγωγός κάστανου μίλησε στην greenagenda.gr για την διαδικασία συγκομιδής του κάστανου που γίνεται με τα χέρια αφού ο καρπός πέσει στο έδαφος ενώ πλέον κάποιοι χρησιμοποιούν και ειδικά μηχανήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες απασχολούνται με την παραγωγή των κάστανων που είναι φημισμένα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι καστανιές βρίσκονται στα 500 μέτρα και φθάνουν έως τα 1100 μ, το μεγάλο υψόμετρο τα κάνει ανθεκτικά και διατηρούνται ακόμη και εκτός ψυγείου. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής είναι ακόμη πιο νόστιμα τα κάστανα.Η καλλιέργεια σημειώνει σημαντική αύξηση και όλο και περισσότεροι αγρότες ασχολούνται με την καλλιέργεια τους, την ίδια ώρα η ζήτηση αυξάνεται και τα κάστανα εκτός από την ελληνική αγορά εξάγονται σε Ιταλία, Γερμανία και Σερβία. Το γλυκό κάστανο του Πηλίου είναι περιζήτητο ενώ μεγάλες ποσότητες προωθούνται για αλευροποίηση στην ζαχαροπλαστική. Η παραγωγή στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου είναι περίπου 6 εκατομμύρια κιλά.

Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου στα τέλη Οκτωβρίου διοργανώνει τη γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι με την συμμετοχή πολλών παραγωγών και συνεταιρισμών. Στους επισκέπτες προσφέρεται κάστανο βραστό, ψητό αλλά και γλυκό. Στις εκδηλώσεις γίνονται σεμινάρια για την παραγωγή κάστανου από καθηγητές και γεωπόνους. Τα χορευτικά συγκροτήματα με τους παραδοσιακούς χορούς προσφέρουν ξεχωριστές μουσικές στιγμές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!